Πέμπτη 28/03/2024

Σαν Σήμερα 14 Νοεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

-Διαφήμιση-

Το 1906 το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα), που δρούσε στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών, επιτίθεται εναντίον της κεντρικής βουλγαρικής Καλύβας της περιοχής Ζερβοχωρίου, για να την καταλάβει. Παρά τις σοβαρές απώλειες τις οποίες προξένησε στους κομιτατζήδες, δεν κατόρθωσε να πετύχει το σκοπό του, ενώ τραυματίστηκε ο ίδιος ο Αγαπηνός, ο υπαρχηγός του σώματος και άλλοι τέσσερις άνδρες.

Υπογράφεται το 1919 η Συνθήκη του Νεϊγύ, στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας, μεταξύ των Συμμάχων (Entente) και της Βουλγαρίας. Καθορίζονται τα σύνορα της Βουλγαρίας με τους γείτονές της, μεταρρυθμίζονται τα σύνορα υπέρ της Ελλάδας στην περιοχή Παρανεστίoυ Δράμας (Μπούκα), ενώ παραιτείται η Βουλγαρία από τις διεκδικήσεις της στη Δυτική Θράκη.

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου 1940:

  • Αεροσκάφη Bleinhein και Fairey Battle των 32 και 33 Μοιρών Βομβαρδισμού προσβάλλουν τα αεροδρόμια Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, καταστρέφοντας πολλά ιταλικά αεροπλάνα (ελληνική απώλεια ένα Bleinhein).
  • Επίσης Potez 25 του 4/2 Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας αναγνωρίζουν, βομβαρδίζουν και πολυβολούν ιταλικά τμήματα.
  • Τέλος, οι Μοίρες Διώξεως πραγματοποιούν 42 εξόδους στην περιοχή της Κορυτσάς και κατά τις αερομαχίες οι Ιταλοί χάνουν τρία Fiat CR.42, ενώ τέσσερα ελληνικά P.Z.L. υφίστανται ζημιές.

Σαν σήμερα το 1940 λαμβάνει χώρα η πρώτη καταδρομική επιχείρηση του στολίσκου των αντιτορπιλικών στο στενό του Οτράντο, αποτελούμενη από τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος», «Βασίλισσα Όλγα», «Ψαρά» και «Ύδρα» υπό τον Αρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Επαμεινώνδα Καββαδία. Η επιχείρηση συντέλεσε στο να ανυψωθεί το γόητρο του ελληνικού Ναυτικού. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις του ήταν σημαντικές, αφορούσαν όμως κυρίως μεταφορές στρατιωτικών σωμάτων.

-Διαφήμιση-

Το 1943 τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (336 ΒΕΜΔ) από τη Λιβύη πλήττουν γερμανικούς στόχους στην οδό Ιεράπετρας – Καστελλίου Κρήτης. Κατά την τελευταία αυτή επιδρομή δύο χειριστές καταρρίπτονται και φονεύονται ενώ άλλοι δύο συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι έπειτα από αναγκαστική προσγείωση.

Το 1946 δύναμη 150 ενόπλων ανταρτών επιτίθεται αιφνιδιαστικά εναντίον του Αρχαγγέλου Πέλλας. Δύο διμοιρίες του 564 Τάγματος Πεζικού και μία της Χωροφυλακής που βρίσκονταν εκεί αντιστάθηκαν και τους έτρεψαν σε φυγή. Την ίδια ημέρα, ένοπλοι επιτίθενται και ακινητοποιούν τη μικτή αμαξοστοιχία Δράμας – Αλεξανδρούπολης, κοντά στο χωριό Κίρκη, λεηλατούν τα βαγόνια και απαγάγουν αξιωματικό της Χωροφυλακής, τον οποίο αργότερα εκτέλεσαν.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις