Τετάρτη 17/04/2024

Σαν Σήμερα 14 Μαΐου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Μαΐου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1824 αιγυπτιακή μοίρα, υπό τον Χουρσίτ, εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι ενισχυμένοι με 600 Κρητικούς απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

Το 1854 επιβάλλεται ουδετερότητα στην Ελλάδα από τις δυνάμεις της Γαλλίας και Αγγλίας μετά την κατοχή από αυτούς του Πειραιά και της Αθήνας. Ανασχηματίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση και ανακαλούνται τα ελληνικά τμήματα από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, τα οποία είχαν σταλεί στις περιοχές αυτές για να ενισχύσουν τους επαναστάτες.

Το 1916 το οχυρό Ρούπελ παραδίδεται στα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα. Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Μαυρουδής, μαζί με τον Γερμανό Ίλαρχο Thiel, συντάσσουν πρωτόκολλο παραλαβής του οχυρού και του υλικού που απέμεινε, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της εκκένωσής του. Η γερμανοβουλγαρική εισβολή και η παράδοση του οχυρού προκαλούν αισθήματα βαθιάς αγανάκτησης σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.

Το 1919 ο Ελληνικός Στρατός (4ο Σύνταγμα Πεζικού) καταλαμβάνει το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.

Το 1920 λαμβάνει χώρα η απελευθέρωση της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης . Η Μεραρχία Σερρών, μετά από προέλασή της, εισέρχεται στις 09.00 στην Κομοτηνή και αντικαθιστά τις γαλλικές φρουρές. Την ίδια μέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη το 15ο Σύνταγμα Πεζικού (Μεραρχίας Ξάνθης) και αντικαθιστά τα γαλλικά τμήματα που βρίσκονταν εκεί.

Το 1941 η γερμανική Αεροπορία αρχίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς με κύριους στόχους τα αεροδρόμια της Κρήτης και τα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας. Από τη δράση της παρεμποδίζεται η άφιξη από τη Μέση Ανατολή του μεγαλύτερου μέρους του πολεμικού υλικού, που προοριζόταν για την άμυνα της Κρήτης.

Σαν σήμερα 14 Μαΐου 1944 τμήματα Ελλήνων ανταρτών του Ιερού Λόχου Πάρου επιτίθενται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνουν τη γερμανική φρουρά του αεροδρομίου Πάρου και συλλαμβάνουν τον διοικητή της.

ΠΑΜ!!!

Δεν ξέρεις τί είναι τα κουπόνια 100 ευρώ και η έκπτωση 30% στο Temu; Αγόρασες και θέλεις ξανά τα κουπόνια; Θέλεις να αφαιρέσεις το όριο παραγγελίας 25€;

Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις