Παρασκευή 19/04/2024

Σαν Σήμερα 14 Αυγούστου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1826 δύναμη από 2.000 Έλληνες, υπό τους Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά), Δημήτριο Πλαπούτα (Κολιόπουλο) και Γενναίο Κολοκοτρώνη, επιτίθεται εναντίον του στρατοπέδου των Αιγυπτίων, κοντά στον Βασαρά Λακωνίας, όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι 300 Έλληνες. Οι Αιγύπτιοι τράπηκαν σε φυγή με σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Το 1921 καταλαμβάνεται, μετά από σκληρούς αγώνες, η πρώτη αμυντική γραμμή των Τούρκων στην τοποθεσία Σαγγάριου. Συγκεκριμένα το Γ’ Σώμα Στρατού (αριστερά) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σαπάντζας. Το Α’ Σώμα Στρατού (κέντρο) την τοποθεσία Ταμπούρ Ογλού και το Β’ Σώμα Στρατού (δεξιά), με την V Μεραρχία, την περιοχή Καλέ Γκρότο. Κατά τις επιχειρήσεις αυτές σημειώνεται η απώλεια ενός αεροσκάφους Breguet 14 της Β’ Μοίρας της Στρατιωτικής Αεροπορίας, μετά την εκτέλεση αποστολής συνοδείας των πεζοπόρων δυνάμεων με επιτυχία.

Το 1922 αρχίζει η γενική σύμπτυξη της Στρατιάς στην Μικρά Ασία. Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, η αδυναμία αποτελεσματικής επέμβασης της εφεδρείας της Ελληνικής Στρατιάς, η αδυναμία, λόγω εδάφους, μαζικής συγκέντρωσης και συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα της Στρατιάς και η βαθιά εισχώρηση της Τουρκικής Μεραρχίας Ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας της, υποχρεώνουν τη Στρατιά να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στην ταχεία κατάρρευση του Μετώπου συνετέλεσαν ακόμη, κατά πολύ, το χαμηλό ηθικό των ανδρών από τη μακρά απραξία τους και η επίδραση του εσωτερικού διχασμού, που είχε επεκταθεί και στο στράτευμα.

Το 1974 η Τουρκία, με βάση προσχεδιασμένη επιχείρηση και ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες της Γενεύης διατάσσει την προέλαση των στρατευμάτων της στην Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας 2) και καταλαμβάνει σύντομα το 36,7 % από το έδαφος της νήσου. Οι εισβολείς προέβησαν σε εκτελέσεις, απαγωγές, λεηλασίες και βιασμούς σε μεγάλη κλίμακα και δημιούργησαν προσφυγικό πρόβλημα σε 200.000 κατοίκους της νήσου.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ