Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 13 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1646 Οθωμανικές δυνάμεις, υπό τον Ντελή Χουσεΐν Πασά, καταλαμβάνουν την πόλη του Ρεθύμνου μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις τους εναντίον των Βενετών που την κατείχαν.

Το 1822 ο Υδραϊκός στόλος, υπό τον Λάζαρο Παναγιώτη, αποβιβάζει στο Μεσολόγγι 1.500 άνδρες υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους Ηλία Τσαλαφατινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, για ενίσχυση της Φρουράς του Μεσολογγίου.

Το 1940 ο Ελληνικός Στρατός συντρίβει την Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών Julia. Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της ακεραιότητας του τομέα της Πίνδου μέχρι των συνόρων στον Γράμμο και επιτυγχάνεται η συντριβή της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών Julia, που είχε διεισδύσει μέχρι το χωριό Βωβούσα, βόρεια του Μετσόβου. Χρειάστηκε να γίνουν επίμονες επιθετικές ενέργειες από την 1η Νοεμβρίου 1940 στις περιοχές των χωριών Επταχωρίου, Φούρκας, Δίστρατου, Σαμαρίνας και Βωβούσας Παλαιοσέλιου, από την Ι Μεραρχία, την Ταξιαρχία Ιππικού και άλλες Μονάδες/Συγκροτήματα του Β’ Σώματος Στρατού.

Το 1943 αεροσκάφη Hurricane των 335 και 336 Βασιλικών Ελληνικών Μοιρών Διώξεως (335 και 336 ΒΕΜΔ) πραγματοποιούν από το LG 121 στο Sidi Barani της Λιβύης βομβαρδισμούς και πολυβολισμούς γερμανικών στόχων στην Κρήτη. Ένας από τους χειριστές υποχρεώνεται σε αναγκαστική προσγείωση και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος.

Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου 1946 δύναμη 300 ενόπλων ανταρτών επιτίθεται αιφνιδιαστικά εναντίον του Σκρα, όπου βρισκόταν ο 1ος Λόχος του 564 Τάγματος Πεζικού. Όταν τα πυρομαχικά του Λόχου εξαντλήθηκαν, οι αντάρτες εισέβαλαν στο χωριό και προχώρησαν σε λεηλασίες και φόνους κατοίκων. Την επομένη, μονάδες της X Μεραρχίας ανακατέλαβαν το χωριό.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ