Πέμπτη 28/03/2024

Σαν Σήμερα 13 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

-Διαφήμιση-

Το 1822 κηρύσσεται η Επανάσταση στην περιοχή Σκάλας του Ελευθεροχωρίου Ολύμπου από τον Γρηγόριο Σάλα, αντιπρόσωπο του Δημητρίου Υψηλάντη.

Το 1829 υψώνεται η Ελληνική Σημαία στο φρούριο του Αντιρρίου. Ύστερα από θαλάσσιο αποκλεισμό από το πολεμικό πλοίο «Ελλάς» με Πλοίαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη συνοδεία άλλων μικρότερων πλοίων, το φρούριο του Αντιρρίου παραδίδεται.

Το 1918 συγκροτείται υπό τη διοίκηση του Ανθυπιλάρχου Αλέξανδρου Ζάννα η 531 Μοίρα Διώξεως (531 ΜΔ), μία από τις τρεις πρώτες Μοίρες του Αεροπορικού Σώματος (Στρατιωτική Αεροπορία), στη Γοργόπη. Γάλλοι αποτελούν το ιπτάμενο προσωπικό, ενώ το βοηθητικό και λίγοι τεχνικοί είναι Έλληνες. Τα αεροπλάνα της είναι τύπου Nieuport Ni 24 bis.

Το 1919 κατά την Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία, η 534 Μοίρα Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας, υπό τον Γάλλο Λοχαγό Rigon και διοικητή του ελληνικού προσωπικού τον Υπολοχαγό Πέτρο Οικονομάκο, φθάνει στο αεροδρόμιο της Οδησσού, προκειμένου να υποστηρίξει τη συμμαχική εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία για την καταστολή της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

-Διαφήμιση-

Το 1943 συγκροτείται η Εκπαιδευτική Μονάδα Νότιας Αφρικής (ΕΜΝΑ) που αργότερα μετονομάζεται σε Ελληνικό Εκπαιδευτικό Τμήμα Νότιας Αφρικής (ΕΕΤΝΑ). Η λειτουργία του Τμήματος αυτού εξασφαλίζει στην Ελληνική Αεροπορία την παραγωγή στελεχών των απαιτούμενων αεροπορικών ειδικοτήτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1959 με διαταγή του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα (Διγενή), που αργότερα έλαβε το βαθμό του Αντιστρατήγου από την ελληνική πολιτεία, λήγει ο αγώνας της ΕΟΚΑ και καλούνται οι μαχητές της να επανέλθουν στα ειρηνικά τους έργα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις