Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 12 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, χωρίς τη συγκατάθεση του Ηλία Μαυρομιχάλη, (αρχηγού της εκστρατείας κατά της Καρύστου Ευβοίας), επιτίθεται κατά των Τούρκων, που είχαν βγει από τα Στύρα για να προσβάλλουν το ελληνικό στρατόπεδο και αναγκάζεται σε υποχώρηση. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης σπεύδει σε βοήθειά του και οι αντίπαλοι συγκρούονται στον Άγιο Βασίλειο. Η μάχη έληξε με περιφανή νίκη των Ελλήνων. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης όμως θα κυκλωθεί λίγο αργότερα από δυνάμεις του Ομέρ Μπέη και έτσι θα λήξει χωρίς επιτυχία η εκστρατεία εναντίον των Τούρκων της Καρύστου.

Το 1829 ξεκινάει η λειτουργία της Σχολής Ναυτοπαίδων. Η σχολή Ναυτοπαίδων αποτελεί τον πρόδρομο της μετέπειτα Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

Το 1943, τμήματα Ελλήνων ανταρτών της οργάνωσης Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας (ΕΣΑΠ) επιτίθενται κατά της ιταλικής φρουράς στην Καλαμπάκα, την εξουδετερώνουν και εισέρχονται στην πόλη.

Το 1947 ομάδα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει αμαξοστοιχία στο σιδηροδρομικό σταθμό Γραβιάς, σκοτώνει πολλούς αδειούχους Έλληνες αξιωματικούς και πολίτες που ταξίδευαν, πυρπολεί το κτήριο του Σταθμού και οχήματα, καταστρέφει τις τηλεφωνικές γραμμές και αποχωρεί με λάφυρα και πολλούς αιχμαλώτους.

Το 1972, οπαδοί του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα (Διγενή) κλέβουν μεγάλη ποσότητα οπλισμού από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς κοντά στο Τρίκωμο.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ