Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1866 τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Γενικό Διοικητή της Κρήτης Μουσταφά Πασά, επιτίθενται εναντίον της κατεχόμενης από τους κατοίκους του νησιού οχυρής θέσης Μαλάξας των Χανίων. Μετά από σκληρό αγώνα, οι Κρήτες επαναστάτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, ενώ οι Τούρκοι έκαψαν όλα τα χωριά των περιοχών Κανδάνου, Λάκκων και Θερίσου των Χανίων.

Το 1908 ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Κοροπούλης συνεχίζοντας τη δράση του μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων, παρά τις εντολές του Ελληνικού Κέντρου για παύση του αγώνα, φονεύεται, αφού περικυκλώθηκε από τουρκικά τμήματα στη Ντάρζα της Βίγλιστας (Δυτική Μακεδονία).

Το 1943 τα αντιτορπιλικά ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα και ΑΔΡΙΑΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα συμπλέουν με τον Βρετανικό Στόλο και συνοδεύουν από τη Μάλτα στην Αλεξάνδρεια τον Ιταλικό Στόλο μετά την παράδοσή του.

Επιχείρηση ΤΑΥΡΟΣ

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 1948 ξεκίνησε η κύρια επιχείρηση ΤΑΥΡΟΣ με σκοπό την εκκαθάριση της Μουργκάνας. Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις ΠΕΡΓΑΜΟΣ (25 Ιανουαρίου – 5 Μαρτίου) και ΙΕΡΑΞ (30 Μαρτίου – 5 Απριλίου), χωρίς αποτέλεσμα. Ήδη στην περιοχή της Μουργκάνας βρίσκονταν 1.500 ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” με ισχυρά αμυντικά έργα. Την επιχείρηση διεξήγαγε η VIII Μεραρχία με τις 74η, 75η, 76η και 35η Ταξιαρχίες και έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η συμβολή της Ελληνικής Αεροπορίας είναι καθοριστική. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη (Harvard) εποπτεύουν την περιοχή της Μουργκάνας και τα μαχητικά (Spitfire) με εφορμήσεις και ριπές εξολοθρεύουν κάθε αντίσταση στο τελευταίο αυτό προπύργιο του “Δημοκρατικού Στρατού” μετά τον Γράμμο.

Οι απώλειες του Εθνικού Στρατού ανήλθαν σε 41 αξιωματικούς και 485 οπλίτες νεκρούς και τραυματίες, ενώ των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” σε 526 νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ