Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

ΚΕΤΕΣ: Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας του Στρατού

Αποστολή του ΚΕΤΕΣ είναι η ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας, καθώς και η επίλυση επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων στο Στρατό Ξηράς.

Για την εκτέλεση της παραπάνω αποστολής συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού.

ΚΕΤΕΣ: Η ιστορία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού

Πρώτος πυρήνας του ΚΕΤΕΣ υπήρξε το Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΣΚΕΜ) που ιδρύθηκε το 1953, σαν Μονάδα του Τεχνικού Σώματος, μέσα στις εγκαταστάσεις του 301 Εργοστασίου Βάσεως Τεχνικού.

Το 1960 το ΣΚΕΜ μετονομάσθηκε σε Κέντρο Ερευνών Εθνικής Άμυνας (ΚΕΕΘΑ) και στεγάσθηκε σε δικό του κτίριο στο Γαλάτσι. Το 1967 το ΚΕΕΘΑ γίνεται ανεξάρτητη Μονάδα υπαγόμενη στο τότε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, σημερινό ΓΕΕΘΑ. Η απόφαση αυτή θεσμοθετήθηκε με τον Α.Ν. 416/68 (ΦΕΚ 113/23-5-68 τεύχος Α).

Την 1η Απριλίου 1985 το ΚΕΕΘΑ μεταστεγάσθηκε στις νέες του εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών, στο Στρδο “Μαυροβουνιώτη”.

Το 1992 με απόφαση του κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 14 ΤΒ/27 Φεβ 92) υπήχθη στη Διεύθυνση Έρευνας και Πληροφορικής του ΓΕΣ μετονομαζόμενο σε Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ).

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, το Κέντρο μεταστεγάσθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου “ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ” στην Αθήνα, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, επισκέφθηκε το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (Κ.Ε.ΤΕ.Σ.), όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Ταξίαρχο Εμμανουήλ Φραγκουλόπουλο για τις δράσεις του ΚΕΤΕΣ.

Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Κέντρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ το συνεχάρη για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του και επεσήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και λόγω των προκλήσεων που αναδύονται στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, και έδωσε κατευθύνσεις για συγκεκριμένες δράσεις που έχει αναλάβει το ΚΕΤΕΣ την παρούσα περίοδο.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.