Παρασκευή 19/04/2024

Τις στρατιωτικές υποδομές της Σούδας στην Κρήτη επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer (CMC) επισκέφθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, τις παρακάτω στρατιωτικές υποδομές της Σούδας στην Κρήτη:

  • Τον Ναύσταθμο Κρήτης (Souda Naval Base)
  • Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC)
  • Το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE)
  • Το Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI)
  • Την 115 Πτέρυγα Μάχης (115 CW)

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, και συμπεριέλαβε κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο CMC αναφέρθηκαν στην γενικότερη στρατηγική σημασία της Χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης, σε ότι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις δράσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε συνεργασία με τους Συμμάχους και εταίρους μας.

Αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Νήσου, οι οποίες παρέχοντας ήδη και ανά πάσα στιγμή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους Συμμάχους και εταίρους της Χώρας μας, την προβάλουν ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια των επιμέρους επισκέψεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί:

Στο Ναύσταθμο Κρήτης, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ναυτική Βάση στη Χώρα, οι υποδομές του οποίου πρόκειται να αναβαθμιστούν σύντομα λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με προφανή οφέλη τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και για τους Συμμάχους και εταίρους μας.

Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center – NMIOTC), το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια σε διαχρονική βάση, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε διεθνές. Επιπλέον τόνισε την ενεργή υποστήριξη που παρέχεται στο Κέντρο από τα 7 ιδρυτικά μέλη του, καθώς και τη σταθερή συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα δράσεις του με την εκ περιτροπής συνεισφορά καταξιωμένων και έμπειρων εκπαιδευτών τους.

Στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), το οποίο έχει πλέον λάβει ισχυρή δυναμική μετά και την πρόσφατη διαπίστευσή του από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, με σκοπό να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντλώντας μεταξύ άλλων διδάγματα και εμπειρίες από το Πεδίο Βολής Κρήτης και τις δραστηριότητές του.

Στο Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες δομές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, που όχι μόνον παραμένει πλήρως επιχειρησιακό λόγω της εντατικής χρήσης των ευκολιών του από εθνικές και συμμαχικές μονάδες, αλλά αναβαθμίζει τις δράσεις του με συνεχή προσαρμογή των βολών που διεξάγει σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, η οποία πέραν του βαρύνοντος εθνικού της ρόλου χρησιμοποιείται εντατικά από Συμμάχους και εταίρους μας, φιλοξενεί πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης και αξίας, και συνιστά τον ισχυρό αεροπορικό βραχίονα της Νήσου που σύντομα θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υλοποίηση της αναβάθμισης και των υπολοίπων αεροπορικών υποδομών της.

Καθ’ όλη την επίσκεψη του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, τηρήθηκα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Τι είναι Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ (Military Committee – MC)

Η ανωτάτη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ αποτελείται από τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων όλων των 26 κρατών-μελών. Ως ομάδα, συναντώνται τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως. Σε καθημερινή βάση, το έργο τους πραγματοποιείται από μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους, συνήθως βαθμού αντιστρατήγου ή αντίστοιχου, στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι αντιπρόσωποι συναντώνται μία έως τέσσερις φορές εβδομαδιαίως, σε επίσημες και ανεπίσημες συνεδριάσεις, για να συνομιλήσουν, να εξετάσουν και να λάβουν δράση σε ζητήματα στρατιωτικής σημασίας, ενεργώντας προς το συμφέρον της Συμμαχίας, εκπροσωπώντας παράλληλα τις εθνικές απόψεις και θέσεις.

Η Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ παρέχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), την ανώτερη πολιτική αρχή του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές συμβουλές που έχουν ληφθεί βάσει συναίνεσης – για τις οποίες υπάρχει ομοφωνία όλων των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεργάζεται στενά με τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές ώστε να τίθενται επί τάπητος σχέδια, θέματα και συστάσεις, για πολιτική θεώρηση. Στη συνέχεια, παρέχει σαφή στρατιωτική καθοδήγηση στους Στρατηγικούς Διοικητές, βασισμένη στις αποφάσεις της MC και του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Όταν οι πολιτικές αρχές του ΝΑΤΟ εξετάζουν μια στρατιωτική δράση, όπως για παράδειγμα την επιχείρηση ISAF στο Αφγανιστάν, ένα σημαντικό τμήμα των απαιτουμένων πληροφοριών για τη λήψη εμπεριστατωμένων αποφάσεων, με τις οποίες θα συμφωνούν όλα τα κράτη, θα προέρχεται από τις στρατιωτικές αρχές. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και αναφορές, και σε κάθε σημαντικό επίπεδο η Στρατιωτική Επιτροπή καλείται να παρέξει κατευθύνσεις και οδηγίες στις Στρατιωτικές Αρχές του ΝΑΤΟ.

Η Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό σύνολο εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, βάσει του οποίου ενημερώνονται η στρατιωτική πολιτική, η στρατηγική και καθοδηγούνται οι σχεδιασμοί της Συμμαχίας, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό τμήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής εκλέγεται από τους αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συνήθως κάθε τρία χρόνια.

Εκφράζει τις μετά από συναίνεση απόψεις τους, ως ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) και άλλων ανώτερων οργάνων του ΝΑΤΟ.

Δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ημερήσια διάταξη και τις συσκέψεις της Επιτροπής, ακούγοντας τις απόψεις και προσπαθώντας να συμβιβάσει διιστάμενες εθνικές θέσεις ή διαφορές πολιτικής, ώστε να διαμορφώσει οπτική γωνία ή γνωμοδότηση με την οποία θα συμφωνούν όλοι.

Κάθε κράτος έχει την ίδια βαρύτητα στη συζήτηση και τις αποφάσεις, καθώς όλα τα μέλη παρέχουν το προσωπικό και τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ