Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Παραδοχή του Υπ. Υγείας ότι ακολουθεί πιστά ότι του πουν, για να μην έχει ευθύνες

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση γιατί ο Τσίπρας είπε ότι, έχουν περάσει 5 ημέρες από όταν βρέθηκε θετικός και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα μπορούσε να βγει έξω. Πλην όμως το σελφ τεστ που έκανε ήταν θετικό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις 9 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονωϊό.

Στις 13 Ιανουαρίου έκανε ξανά σελφ τεστ το οποίο ήταν θετικό.

“Ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό. Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…“, έγραψε στο Twitter.

Υπουργείο Υγείας: Ο ΕΟΔΥ ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του CDC

Το Υπουργείο Υγείας αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παρείχε διευκρινίσεις με αφορμή την ανάρτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την 5ημερη καραντίνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Με αφορμή την ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνουμε ότι:

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ στις συχνότερες ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν την νόσο covid-19 (ημερομηνία ανάκτησης: 13 Ιανουαρίου 2022) αναφέρει τί πρέπει να κάνουν αυτοί/ες που διαγνώστηκαν θετικοί/ες με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr. Συγκεκριμένα:

  • Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
  • Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης.

Φυσικά, από ότι καταλάβατε πουθενά δεν αναφέρει ο ΕΟΔΥ στις οδηγίες του, να κάνεις σελφ τεστ ή ράπιντ τεστ ή μοριακό prc.

Επίσης το Υπ. Υγείας αναφέρει ότι “το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά“.

Αυτό έχει και μια άλλη ανάγνωση… Κάνουμε ότι κάνουν, ούτως ώστε εάν κάτι είναι λάθος να μην έχουμε ευθύνες και να πούμε “ακολουθούσαμε πιστά το CDC ή/και το ECDC”.

Από την άλλη, θα σας θυμίσουμε ότι η Ταϊβάν δεν ακολουθεί την απομόνωση των 5 ημερών γιατί έχουν βρεθεί κρούσματα να είναι μολυσματικά έως και 12 ημέρες μετά από θετική εξέταση.

Η Ταϊβάν επίσης, από τον Αύγουστο 2021 λέει, δεν αφαιρείται η μάσκα είτε έχετε εμβολιαστεί είτε όχι.

Εδώ, είχαμε τα νόμιμα κορονοπάρτι εμβολιασμένων σε ταβερνεία και μπαράκια. Καθόσον ως γνωστόν –εκτός του Καθηγητή Βασιλακόπουλου– εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι και νοσούν και μεταδίδουν. Το πώς νοσούν -ήπια ή βαριά- είναι η διαφορά.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;