Πέμπτη 02/05/2024

ΥΠΕΘΑ: Ο ΕΛΟΑΣ έχει οικονομικές δυσχέρειες – Ο λόγος που “κόπηκε” η προκαταβολή ΕΦΑΠΑΞ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο ΕΛΟΑΣ έχει οικονομικές δυσχέρειες και για αυτό “έκοψε” την προκαταβολή ΕΦΑΠΑΞ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ.

Αυτό απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι, η χορήγηση προκαταβολής εφάπαξ βοηθήματος στους Στρατιωτικούς, “βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου… δύναται να αναστέλλεται προσωρινά με απόφαση του Δ.Σ. σε περίπτωση ταμειακών δυσχερειών και μέχρι άρσης αυτών. Στο πλαίσιο διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ και προς όφελος του συνόλου των μετόχων, η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ ομόφωνα αποφάσισε (υπ’αριθμ. 08/03/05 Ιουλ 23 Απόφαση) την αναστολή χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος και την επανεξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την άρση των ταμειακών δυσχερειών.

“Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω απόφαση ελήφθη με γνώμονα την εκπλήρωση της κύριας αποστολής του ΕΛΟΑΣ, ήτοι την απρόσκοπτη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους, και τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ“, αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΘΑ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΑ, “η αποστολή του ΕΛΟΑΣ είναι η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους μετόχους που αποστρατεύονται ή συμπληρώνουν 35 έτη μετοχικής σχέσης με τον Ειδικό Λογαριασμό. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Α΄116), τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων, δύνανται να προκαταβάλουν στους μετόχους τους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 20ετή τουλάχιστον μετοχική σχέση, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που τους αναλογεί, κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης, με αποκλειστικό σκοπό οι μέτοχοι να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν την υφιστάμενη ιδιόκτητη στέγη ή να αποκαταστήσουν καταστροφές των κατοικιών τους από απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα ή να αντιμετωπίσουν έκτακτα και σοβαρά γεγονότα που τους καθιστούν αναξιοπαθούντες.

Περαιτέρω, το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) εκάστου Ταμείου, εγκρινόμενης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και μη δυνάμενης να υπερβεί το 60% του δικαιούμενου εφάπαξ, κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης, αλλά και αναλόγως της οικονομικής ευρωστίας των Ταμείων.

Επίσης, η χορηγούμενη προκαταβολή είναι έντοκη, με επιτόκιο καθοριζόμενο ίσο με το τρέχον επιτόκιο, που εντοκίζονται οι καταθέσεις των διαθεσίμων κεφαλαίων των Ν.Π.Δ.Δ. στην Τράπεζα της Ελλάδος.”

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ