Παρασκευή 03/05/2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Η “καυτή πατάτα” που πήρε ο Δένδιας από τον Παναγιωτόπουλο – Η δήλωση Μητσοτάκη

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Την “καυτή πατάτα” που αφορά στην παραμονή ή αποστρατεία ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν τα 50 έτη ηλικιακού βίου πήρε ο Νίκος Δένδιας από τον προκάτοχό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο νέοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα αποφασίσουν το τί τελικά θα ισχύσει για τους ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους.

Θα αποστρατευθούν ή θα παραμείνουν και υπό ποιο καθεστώς; Θα λάβουν σύνταξη ή όχι; Τί θα γίνει για όσους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Θα υπάρξουν μετατάξεις σε άλλους φορείς του Δημοσίου; Τα ερωτήματα που κατατέθηκαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή την προηγούμενη τετραετία, πρέπει πλέον να απαντηθούν νομοθετικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο 2023, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι οι πρώτες αποστρατείες ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους, είναι το 2024 και αφορούν δύο ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού ενώ ο κύριος όγκος της τάξης μεγέθους εκατοντάδων, αρχίζει να προσμετράται από το 2025 και μετά.

Το θέμα της παραμονής ή όχι των ΕΠΟΠ στο Στράτευμα μετά την συμπλήρωση των 50 ετών δεν είναι απλά ένα εργασιακό θέμα αλλά ένα εργασιακό θέμα άμεσα συνδεδεμένο με την επιχειρησιακή ικανότητα των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας προτείνουν την συνέχιση και μη τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, το οποίο είναι το πιο πιθανό, η “καυτή πατάτα” περνάει στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας τα οποία θα πρέπει να καθορίσουν και αποφασίσουν για την σύνταξη των ΕΠΟΠ που θα αποστρατευθούν.

Κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε -για να τονιστεί η ισχύς του λόγου των Γενικών Επιτελείων- ότι, το 2011 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε σχετικά με την αύξηση του δικαιώματος αποστρατείας των στρατιωτικών από τα 20 στα 25 έτη υπηρεσίας, ότι “δεν εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις από τα Γενικά Επιτελεία”.

Ο κλήρος έπεσε στον γενναίο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να πιάσει την “καυτή πατάτα”… Ελπίζουμε για το ευνοϊκότερο για τους ΕΠΟΠ και για το Στράτευμα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ