Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 5 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1825 δολοφονείται ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Ακρόπολη της Αθήνας, όπου ήταν φυλακισμένος, από τους οπαδούς του Οπλαρχηγού Ιωάννη Γκούρα, του Οπλαρχηγού Ιωάννη Μαμούρη και των άλλων συνεργατών του. Ο ήρωας της Γραβιάς έπεσε θύμα πολιτικών διενέξεων και σκευωριών.

Το 1827 ο λόρδος Τόμας Κόχραν (Thomas Cohrane) με τον Ελληνικό Στόλο (δύναμη περίπου 38 πλοίων και πυρπολικών) επιχείρησε παράτολμα να πλήξει τον Τούρκο-αιγυπτιακό Στόλο στην έδρα του, στην Αλεξάνδρεια. Το σχέδιο ήταν αρκετά φιλόδοξο, όμως απέτυχε εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών.

Το 1827 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διά του Νικηταρά (Νικήτας Σταματελόπουλος) διατάσσει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λεονταρίου. Επίσης, διά μέσου του Δημητρίου Πλαπούτα, του Γενναίου και του Αθανασίου Χριστόπουλου στις επαρχίες της Καρύταινας και του Φαναρίου. Σκοπός του Κολοκοτρώνη ήταν η ενθάρρυνση των Ελλήνων και η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του Ιμπραήμ μεταξύ της Τριπολιτσάς και των μεσσηνιακών φρουρίων.

Το 1896 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, το αντάρτικο σώμα του Μακεδόνα Οπλαρχηγού Αθανασίου Μπρούφα, δύναμης 85 ανδρών, πραγματοποιεί αποβίβαση στη Σκάλα Ελευθεροχωρίου του Θερμαϊκού. Το σώμα αυτό ήταν το κυριότερο που έστειλε η Εθνική Εταιρεία και διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επανάσταση στη Δυτική Μακεδονία, εναντίον των Τούρκων.

Το 1917 η Ελληνική Ναυτική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επιχειρήσεις, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σημαιοφόρο Δημήτριο Αργυρόπουλο. Κατά την εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού – εμπρησμού στην πεδιάδα της Κεραμωτής Καβάλας, το αεροπλάνο Henry Farman HF 27, στο οποίο ήταν χειριστής, δέχεται επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού, τραυματίζεται ο παρατηρητής, ενώ ο χειριστής χάνει τη ζωή του λόγω βίαιης προσθαλάσσωσης.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 1946 ομάδα ανταρτών προερχόμενη από γιουγκοσλαβικό έδαφος εισβάλλει στο χωριό Άγιος Αθανάσιος Έδεσσας, όπου αντιμετωπίζεται από δυνάμεις του Σταθμού Χωροφυλακής και του Εθνικού Στρατού.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ