Κυριακή 12/05/2024

Σαν Σήμερα 29 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1829, δύναμη από 3.500 Τούρκους υπό τον Μαχμούτ Πασά επιτίθεται εναντίον της ΣΤ’ Χιλιαρχίας, υπό τον Ιωάννη Μαυροβουνιώτη, στο Μαρτίνο της Λοκρίδας. Τρεις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων αποκρούστηκαν με επιτυχία. Τελικά ο Μαχμούτ Πασάς κατανικήθηκε και υποχώρησε στην Εύβοια, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς.

Το 1897 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Κρήτης, Στόλος από έξι ελληνικά τορπιλοβόλα και το πολεμικό πλοίο «Σφακτηρία», υπό τον Πρίγκιπα Γεώργιο, μετά από εντολή της Κυβερνήσεως, αποπλέει από τον Πειραιά για την Κρήτη, για να ενισχύσει τους επαναστάτες.

Το 1897 στη Γενική Συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο επαρχίας Λασιθίου κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Επίσης την προηγούμενη μέρα ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου είχε ζητήσει με ψήφισμά του την ένωση.

Το1941 το 14ο Σύνταγμα Πεζικού της V Μεραρχίας Κρητών, εξορμώντας από την περιοχή Γκρόμπα, καταλαμβάνει, μετά από σκληρό αγώνα, το ύψωμα 1733. Δέχεται άμεση αντεπίθεση την οποία αποκρούει με πολλές απώλειες για τους Ιταλούς. Στη συνέχεια επιτίθεται και καταλαμβάνει, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, το ύψωμα 1923 (Τρεμπεσίνα).

Το 1956 δίδεται διαταγή από τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα (Διγενή) για ανάρτηση ελληνικών Σημαιών στα δημοτικά σχολεία. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με πολύ ζήλο σε όλη την Κύπρο και είχε ως συνέπεια να κλειστούν τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο εξάντλησε τους Άγγλους που αναγκάζονταν να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και να κατεβάζουν τις ελληνικές σημαίες, οι οποίες επανατοποθετούνταν μετά την αποχώρησή τους.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ