Τρίτη 07/05/2024

Σαν Σήμερα 25 Ιουνίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1913 το αντιτορπιλικό ΔΟΞΑ καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και καταλαμβάνει την πόλη. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το τέχνασμα του Παύλου Κουντουριώτη, που παραπλάνησε τους Βουλγάρους ότι προετοιμάζει απόβαση με την προ ημερών παρουσία στην περιοχή του αντιτορπιλικού «Ύδρα» και άδειων μεταγωγικών, τρέποντας έτσι σε φυγή τον βουλγαρικό στρατό από την Καβάλα.

Το 1913 η Χ Μεραρχία μετά από διήμερο σκληρό αγώνα εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην Κοιλάδα της Στρώμνιτσας.

Το 1920 η Ελληνική Ταξιαρχία Ιππικού, καταδιώκοντας τις τουρκικές δυνάμεις που συμπτύσσονταν προς την Προύσα, μετά από ενέργεια της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, δυτικά από την πόλη Μουδανιά, εισέρχεται στις 14.00 στην πόλη. Την ενέργειά της υποστηρίζει αεροσκάφος της Ναυτικής Αεροπορίας.

Το 1920 ο Αθανάσιος (Θάνος) Βελούδιος με αεροσκάφος B.E.2e, εκτέλεσε αναγνώριση στον τομέα Προύσας – προσβάσεων όρους Ολύμπου Βιθυνίας – Μουδανιών. Αφού εξακρίβωσε τις θέσεις των ελληνικών στρατευμάτων, που προήλαυναν δυτικά της Προύσας, πέταξε πάνω από την ίδια πόλη και εκτέλεσε παράτολμη προσγείωση, στον περίβολο της εκεί Οθωμανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, όπου ύψωσε στον ιστό της την Ελληνική Σημαία και στη συνέχεια απογειώθηκε. Για αυτή την ενέργεια έλαβε το προσωνύμιο Πορθητής της Προύσας. Ο Βελούδιος συμμετείχε σε αεροπορικές αποστολές μέχρι και τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία, με τα “Προκεχωρημένα Αεροπορικά Σμήνη Μετώπου”, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1921 του απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξης. Το 1923 απομακρύνθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά επανήλθε το 1927. Αποστρατεύτηκε τελικά ως αντιπλοίαρχος το 1934.

Το 1941 η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13η ΜΕΒ), η πρώτη μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που συγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή, λαμβάνει εντολή να εκτελέσει την πρώτη της αποστολή. Αεροσκάφος Avro Anson πραγματοποιεί από ύψος 5.500 μέτρων εικονικό βομβαρδισμό του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Αεράμυνας του Δέλτα του Νείλου, για να διαπιστωθεί η επάρκεια των ραντάρ αεράμυνας και η ετοιμότητα των αεροπλάνων αναχαίτισης.

Σαν σήμερα 25 Ιουνίου 1946 ομάδα ανταρτών επιτίθεται στον Σταθμό Χωροφυλακής στην Καρυά Ελασσόνας και εκτελεί το σύνολο των ανδρών της δύναμής του.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ