Κυριακή 05/05/2024

Σαν Σήμερα 1 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 1 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 οθωμανικός όχλος με επικεφαλής σοφτάδες (τρόφιμοι σπουδαστές μουσουλμανικών ιερατικών σχολών) λεηλατεί και πυρπολεί την ελληνική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1822 κηρύσσεται η έναρξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική υπό την αρχηγία του πρώην Υπασπιστή του Όθωνα Συνταγματάρχη Τσάμη Καρατάσου. Σε επίσημη τελετή στο Πελαγονήσι ανακηρύσσεται «Αρχιστράτηγος Μακεδονίας».

Το 1854 κατά τον αγώνας για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, η έναρξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική υπό την αρχηγία του πρώην Υπασπιστή του Όθωνα Συνταγματάρχη Τσάμη Καρατάσου. Σε επίσημη τελετή στο Πελαγονήσι ανακηρύσσεται «Αρχιστράτηγος Μακεδονίας».

Το 1949 ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” εισβάλλουν στο χωριό Ξυνό Νερό της Φλώρινας και απαγάγουν 11 νέες και 6 νέους. Ο Εθνικός Στρατός, μετά από συμπλοκή, απελευθερώνει τέσσερις από τους αιχμαλώτους. Την ίδια μέρα ομάδα ενόπλων, επιτίθεται στο χωριό Κοίλα της Κοζάνης, στρατολογεί βίαια νεαρούς κατοίκους, λεηλατεί αποθήκες και σπίτια και ανατινάσσει το υδραγωγείο Κοζάνης.

Το 1949 ο “Δημοκρατικός Στρατός” ξεκινάει τις επιχειρήσεις στον Νότιο Γράμμο, στις περιοχές Στράτσανη – Πυρσόγιαννη – Βούρμπιανη – Ταμπούρι – Κάντζικο. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Ελιγμός του Γράμμου» και απέβλεπε στην εκδίωξη των τμημάτων του Εθνικού Στρατού, λήγει όμως στις 28 Απριλίου με τη συντριβή των δυνάμεων του “Δημοκρατικού Στρατού”.

Το 1955 η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) με προκηρύξεις της που έφεραν την υπογραφή του «Αρχηγού Διγενή», ψευδώνυμο του απόστρατου Κύπριου Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Γεώργιου Γρίβα, καλεί τον κυπριακό λαό σε: «Αγώνα για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού». Το ίδιο βράδυ η ΕΟΚΑ είχε τον πρώτο της νεκρό, τον Μόδεστο Παντελή από το Λιοπέτρι. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ κράτησε τέσσερα χρόνια.

Μέχρι σαν σήμερα 1 Απριλίου 1961, το Αεροπορικό Απόσπασμα Κονγκό το οποίο εστάλη στις 11 Μαρτίου με σκοπό την ενίσχυση του έργου των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Κονγκό πραγματοποίησε 110 αποστολές, μεταφέροντας φορτίο 57 τόνων και 236 κιλών (126.184 λίβρες) και 677 επιβάτες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ