Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Με αντίτιμο Rapid test ή PCR σε ιδιώτες οι ανεμβολίαστοι μαθητές στις Στρατιωτικές Σχολές

Στρατιωτικές Σχολές: Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πληρώνουν οι ίδιοι το Rapid test – Εξαίρεση οι πρωτοετείς μέχρι την ορκωμοσία

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς απάντησε σε ερώτηση, που κατέθεσε που κατέθεσε ο Βουλευτής Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα την υποχρεωτική διενέργεια, μόνο σε ιδιωτικές κλινικές, covid test για τους ανεμβολίαστους σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές.

Ο ΥΦΕΘΑ Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει εκδώσει σχετικές διαταγές, οι οποίες εναρμονίζονται με τα θεσμικά κείμενα της Πολιτείας, καθορίζοντας ότι όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζεται με φυσική παρουσία και δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις του μέτρου διαγνωστικών ελέγχων, θα υποβάλλεται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο και η επιβάρυνση θα βαραίνει το αναφερόμενο προσωπικό.

Όσον αφορά, στην εκπαίδευση και τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης της COVID-19, καθορίστηκαν:

Όλες οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των μαθητών, τηρουμένης της απόστασης του ενάμιση (1,5) μέτρου, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, για όλους τους παρευρισκόμενους.

Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους μαθητές, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (ΡCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test), σε ιδιωτικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση των μαθητών. Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου παραδίδονται στις Σχολές από τους μαθητές κάθε Δευτέρα, ενώ οι Παραγωγικές Σχολές διευκολύνουν όσους μαθητές δε δικαιούνται άδεια εξόδου από τη Σχολή το Σαβ/κο, προκειμένου να πραγματοποιούν ως οφείλουν, τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Για τους πρωτοετείς μαθητές των Παραγωγικών Σχολών, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και μέχρι την ορκωμοσία τους, η διενέργεια του παραπάνω διαγνωστικού ελέγχου παρέχεται δωρεάν με μέριμνα των Σχολών, ενώ μετά την ορκωμοσία ισχύουν τα καθοριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο.

Για τους μαθητές των παραγωγικών σχολών ΣΣΑΣ και ΣΑΝ ισχύουν επιπλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσον αφορά την παρουσία τους στις Σχολές του ΑΠΘ και ΕΚΠΑ αντίστοιχα.

Στην υποερώτηση του βουλευτή έαν δύνανται κάποια από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία απασχολείται και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να παραχωρήσουν τμήμα, προκειμένου να εξυπηρετεί μόνο τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών, ο ΥΦΕΘΑ Χαρδαλιάς απάντησε ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν συνάδει με τη συνταγματική αρχή της ισονομίας.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

Σχετικές Ειδήσεις