Τετάρτη 24/04/2024

Προεδρική Φρουρά: 153 χρόνια λαμπρής πορείας – 12 Δεκεμβρίου 1868 – 2021

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε “Χρόνια Πολλά” στην Προεδρική Φρουρά, που σήμερα γιορτάζει 153 χρόνια λαμπρής πορείας.

Ειδικότερα, με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος αναφέρει:

“Στις 12 Δεκεμβρίου του 1868 η Προεδρική Φρουρά ξεκινά τη λαμπρή πορεία της. Είμαστε περήφανοι για τους Εύζωνές μας, τους ακοίμητους φρουρούς της ένδοξης ιστορίας μας, που για 153 χρόνια συνεχίζουν να αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη ψυχή του έθνους. Χρόνια πολλά!”.

Προεδρική Φρουρά

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος, του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Άγημα».

Σκοπός της δημιουργίας του, ήταν η παροχή άριστης στρατιωτικής εκπαίδευσης στους διακριθέντες για τη στρατιωτική τους αρετή, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά». Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, λόχος Ευζώνων με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας», αναλαμβάνει τη φύλαξη του.

Στην πορεία των χρόνων και με τις αλλαγές του πολιτεύματος, οι μετονομασίες διαδέχονταν η μια την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946).

Ωστόσο, παρέμενε αμετάβλητη η αποστολή που αφορούσε στην τιμητική φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων.

Προεδρική Φρουρά: Εύζωνας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με χιόνια
Εύζωνας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με χιόνια

Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, από ιδρύσεως της, βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού (αριθμ. 2), κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Τζαβέλα.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ