Σάββατο 27/04/2024

Έλληνες Πόντιοι persona non grata στην Τουρκία: Πρώτος “διδάξας” ο Γιώργος Ανδρεάδης το 1998

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η απαγόρευση εισόδου και η απέλαση από την Τουρκία Ελλήνων ποντιακής καταγωγής δεν είναι κάτι νέο.

Γιώργος Ανδρεάδης: Η απέλαση από την Τουρκία το 1998

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, πρώτος που απελάθηκε από την Τουρκία, ήταν ο αείμνηστος συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης, το 1998. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Ανδρεάδης είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Ιπεκτσί.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, την εκπομπή “Ανιχνεύσεις” του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη, όπου ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης εξιστορεί τα γεγονότα.

Αξίζει να αναφερθεί, για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, ότι οι παρακολουθήσεις Ελλήνων επισκεπτών στον Πόντο από τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) είναι γνωστές από την δεκαετία του 1980, όταν πρωτοξεκίνησαν να επισκέπτονται ομαδικά αλλά και κατά μόνας τα πατρογονικά εδάφη οι Πόντιοι.

Πολλοί από τους τότε επισκέπτες είχαν γεννηθεί εκεί στην Αλησμόνητη Πατρίδα. Ένας από αυτούς τους επισκέπτες ήταν και ο παππούς του γράφοντα.

Οι παρακολουθήσεις Ελλήνων που επισκέπτονται τον Πόντο και ειδικά την Παναγία Σουμελά εξακολουθούν να γίνονται μέχρι και σήμερα. Είτε από ΜΙΤατζήδες, είτε από αστυνομικούς, είτε από στρατολογημένους πληροφοριοδότες. Φυσικά αυτοί δεν είναι τίποτα μουστακαλήδες με μαύρα κοστούμια και γυαλιά. Μπορεί να είναι ο λυράρης, μπορεί να είναι αυτός που θα σας καλωσορίσει στα ποντιακά, μπορεί να είναι ο καθένας ΚΑΙ η καθεμία. Το ποιος/α είναι θα το καταλάβετε όταν θα προσπαθήσει να “χτίσει” μια φιλική σχέση. Πάντως μη φοβάστε, στόχος θα είστε μόνο εάν έχετε έργο.

Μοναστήρι Παναγία Σουμελά. Πόντος.

Σημειώνεται ότι το Nordic Monitor έφερε στη δημοσιότητα αντίγραφο ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία ο 46χρονος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μουχιττίν Ζενίτ, ανέφερε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέπτονταν την Τραπεζούντα για περιηγήσεις. Αναλυτικά ανέφερε:

“Η παρακολούθηση των ποντιακών δραστηριοτήτων του Πόντου, ήταν μέρος της εντολής μας… για παράδειγμα, γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Σουμελά…”

Λίστα ανεπιθύμητων Ελλήνων στην Τουρκία

Από όσα ανέφερε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, οι Τούρκοι έχουν μια λίστα με ανεπιθύμητα άτομα.

Σε αυτήν τη λίστα εκτιμούμε ότι περιλαμβάνονται κατά βάσει αυτοί και αυτές που προσφέρουν έργο για την αναγνώριση/διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Επίσης, αυτοί και αυτές που το έργο τους αποτελεί αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση στις ρίζες, για τους Τούρκους πολίτες.

Ως πρώτη αρχή για τον εντοπισμό, οι Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Έπειτα, οι επισκέψεις σε χωριά. Τέλος, οι “εδώ”… και το facebook.

Απαγόρευση εισόδου και απέλαση Ελλήνων ποντιακής καταγωγής από την Τουρκία

Από το 1998 έως σήμερα (Οκτώβριος 2021) και σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές, έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία σε 8 άτομα. Αναλυτικά αυτά και οι ημερομηνίες έχουν όπως παρακάτω:

4 Δεκεμβρίου 1998

Γιώργος Ανδρεάδης, συγγραφέας.

Ιανουάριος 2020

Κώστας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος των “Μωμόγερων”.

Ιούλιος 2020

Γιώργος Ζαχαριάδης, δρομέας.
Μιχάλης Καϊκουνίδης, συγγραφέας.

28 Μαΐου 2021

Δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, σύζυγος του Κώστα Αλεξανδρίδη. Σημειώνεται ότι η κ. Ευσταθιάδου βρισκόταν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τον ανήλικο υιό της, επί 48ωρο, μέχρι την απέλασή της.

14 Ιουλίου 2021

Ροζαλία Ελευθεριάδου, Καθηγήτρια Μουσικολογίας

13 Αυγούστου 2021

Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

13 Οκτωβρίου 2021

Αχιλλέας Βασιλειάδης

Όσο και τα ακούγεται ενοχλητικό, η Τουρκία καλά κάνει και απαγορεύει και απελαύνει Έλληνες. Αυτό θεωρεί σωστό για να προασπίσει τα συμφέροντά της και αυτό κάνει.

Το θέμα είναι τί κάνει η Ελλάδα ως κράτος, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία ας σταθεί αφορμή για τους προέδρους όλων των ποντιακών σωματείων να αναλογιστούν ποια είναι η αποστολή τους.

Ντε φτας τ’εμετέρ;

Οι Πόντιοι και οι Πόντιες όταν ακούσουν ποντιακή διάλεκτο από έναν Τούρκο (ρωμαίικα τα λέει ο τελευταίος -rumca) αισθάνονται αμέσως ότι είναι αδέρφια, “καρντάσια”, τ’εμετέρτς. Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα “περηφάνιας”, ο Ερντογάν, το “χαμένο ποντιόπουλο” από την Ποταμιά Ριζούντας, η κρυπτοχριστιανή Εμινέ Ερντογάν, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο θεωρείται πράξη “δικαίωσης”. Το αντίθετο πραγματικά συμβαίνει. Αύξηση του τουρισμού για την Τουρκία, χρήματα για την οικονομία που θα διατεθούν για όπλα και προπαγάνδα (τουρκικά σίριαλ) κατά της Ελλάδας.

Εκτιμάται, ότι άτομα τουρκικής καταγωγής από τον Πόντο, τα οποία έχουν επιλέξει να κατοικούν στην Ελλάδα (λόγω σπουδών, εργασίας κ.λπ.) δύναται να αποτελέσουν πηγή πληροφόρησης από/για την ΜΙΤ, για τα τεκταινόμενα εντός των ποντιακών σωματείων. Ηθελημένα ή άθελα τους. Αυτά.

“Καθαρό” τηλέφωνο

Για το τέλος, μια συμβουλή για όσους επισκέπτονται την πατρώα γη. Να έχετε “καθαρό” τηλέφωνο.

Τί σημαίνει “καθαρό” τηλέφωνο; Μια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορέσει κάποιος να “χτίσει” το προφίλ σας, ερευνώντας τα δεδομένα και τις προτιμήσεις σας.

Τι μπορείτε να κάνετε; Υπάρχουν 2 επιλογές. Η πρώτη η οποία απαιτεί τεχνικές γνώσεις και χρόνο, είναι να χρησιμοποιήσετε την συσκευή που έχετε αφού έχετε κάνει πρώτα “καθάρισμα” δίχως δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων. Η δεύτερη και προτεινόμενη είναι να αγοράσατε μια νέα συσκευή μόνο για το ταξίδι. Με 30-40 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε μια αρκετά καλή.

Από αυτήν την συσκευή δεν θα συνδεθείτε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram κ.λπ.) καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν έχετε την ανάγκη για επικοινωνία με τους δικούς σας, δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό αποκλειστικά για αυτό τον λόγο. Για αυτόν τον λογαριασμό, μην επιλέξετε την αυτόματη συμπλήρωση/ αποθήκευση username και password για την σύνδεση σε ΜΚΔ.

Κατά αυτόν τον τρόπο εάν συλληφθείτε και κατασχεθεί το τηλέφωνό σας ή εάν το χάσετε “τυχαία”, ο νέος κάτοχος δεν θα μπορέσει να ερευνήσει το ιστορικό του προφίλ σας στα Social Media, τις αποθηκευμένες φωτογραφίες, τις επαφές κ.α., οπότε θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να “χτίσει” το προφίλ σας ή ή/και να βρει στοιχεία για να σας κατηγορήσει για το οτιδήποτε.

Αν θεωρείται “τραβηγμένη” συμβουλή το “καθαρό” τηλέφωνο, να σας θυμίσουμε ότι μιλάμε για το καθεστώς Ερντογάν και το κράτος συμμορία καθώς επίσης γιατί είναι σημαντικό και πρέπει να σας ενδιαφέρει το OPSEC και PERSEC στην καθημερινή ζωή.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ