21.3 C
Athens
19 C
Thessaloniki

Επιχείρηση ASTROLABIO: Συνελήφθησαν 29 άτομα σε Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία για λαθραία διακίνηση 1.100 μεταναστών

Ημερομηνία:

- Διαφήμιση -

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία ASTROLABIO είχε σκοπό την εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών.

Συνελήφθησαν 29 άτομα σε Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία για λαθραία διακίνηση περισσότερων από 1.100 μεταναστών με γιοτ.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λαθραία εισαγωγή περισσότερων από 1.100 μεταναστών στην ΕΕ

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, ανήκουν σε ένα εγκληματικό δίκτυο περίπου 80 μελών που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 30 θαλάσσιες επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η εγκληματική ομάδα διαχειριζόταν δραστηριότητες λαθρεμπορίας μεταναστών από την Τουρκία προς την ακτή Σαλέντο της Ιταλίας μέσω Αλβανίας και Ελλάδας, και στη συνέχεια προς άλλες χώρες της ΕΕ. Η έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό επιχείρησης διακίνησης μεταναστών σε εξέλιξη, με την επιτυχή διάσωση των μεταφερόμενων μεταναστών και τη σύλληψη οκτώ διακινητών.

- Διαφήμιση -

Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούσαν κυρίως θαλάσσιους δρόμους για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην ΕΕ. Οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως γιοτ, που αποκτήθηκαν ή ενοικιάστηκαν από το εγκληματικό δίκτυο και τα οποία κυβερνούσαν αρχάριοι ναυτικοί που στρατολογήθηκαν σκόπιμα από το δίκτυο. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν άτυπες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως το σύστημα hawala, για να λαμβάνουν πληρωμές από μετανάστες, με τα παράνομα κέρδη τους να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Επιχείρηση ASTROLABIO υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL και της EUROJUST, με τη συμμετοχή αστυνομικών και δικαστικών αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, έχοντας επιχειρησιακά δομημένη και διαρκή διεθνική δράση, από την οποία αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Μάλιστα, για να πετύχουν τον σκοπό τους είχαν συστήσει ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, διατηρώντας ωστόσο μεταξύ τους στενή συνεργασία.

Επιχείρηση ASTROLABIO: Πως δρούσε το εγκληματικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών

Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι:

- Διαφήμιση -

Ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ήταν αλλοδαπός κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος διοργάνωνε τις παράνομες προωθήσεις με χρήση σκαφών στην Ελλάδα και αποτελούσε σύνδεσμο με την αντίστοιχη ομάδα στην Ιταλία.

Η ομάδα στην Αλβανία, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς την Αλβανία, με προορισμό την Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλάμβανε τη διοργάνωση διακινήσεων μεταναστών με χρήση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων. Κάθε διακινούμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 4.500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν σε καταστήματα – βιτρίνες (σύστημα HAWALA).

Η ομάδα στην Τουρκία, εξειδικεύονταν στη μαζική προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών/ιστιοφόρων με το κόστος διακίνησης να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ ανά άτομο. Χαρακτηριστικό της δράση τους ήταν η στρατολόγηση και εκπαίδευση χειριστών σκαφών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία.

Τα μέλη της ομάδας στην Ιταλία, διατηρούσαν επαφές με τα βασικά μέλη των ομάδων στις άλλες χώρες. Αναλάμβαναν κυρίως το συντονισμό του τελικού σταδίου των παράνομων προωθήσεων (υποδοχή και απόκρυψη των μεταναστών επί Ιταλικού εδάφους) καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω διακινήσεων από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Ολλανδία και την Αυστρία. Επίσης, αναλάμβαναν τη διοργάνωση της διαφυγής και υπόθαλψης των χειριστών των σκαφών, που εκτελούσαν τις παράνομες προωθήσεις.

Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 13 υποθέσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη που υπερβαίνουν τα 3.500.000 ευρώ.

- Διαφήμιση -

Από τις παραπάνω υποθέσεις, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν κλαπεί από περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους επιβίβαζαν υπεράριθμους μετανάστες στα σκάφη που χρησιμοποιούσαν, τα οποία δεν έφεραν σωστικά μέσα, ενώ οι διακινητές για να αποφύγουν τη σύλληψή τους τα εγκατέλειπαν ακυβέρνητα στη θάλασσα.

Με τις μεθόδους αυτές δημιουργούσαν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή των υπό προώθηση μεταναστών, ενώ πιθανές ανθρώπινες απώλειες απεφεύχθησαν λόγω της άμεσης επέμβασης των Λιμενικών Αρχών της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες περισυνέλεγαν και διέσωζαν τους μετανάστες.

Κατά την Κοινή Ημέρα Δράσης, που έλαβε χώρα χθες (19 Ιανουαρίου 2022), συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, από τα οποία 1 στη χώρα μας, 18 στην Αλβανία και 10 στην Ιταλία. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 28 έρευνες σε χώρους, από τους οποίες 2 σε καταστήματα στη χώρα μας.

Όπως προέκυψε το ένα κατάστημα λειτουργούσε ως γραφείο HAWALLA, στο οποίο κατέθεταν οι μετανάστες τα προσυμφωνημένα ποσά. Κατά τις έρευνες στα καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 400 πακέτα τσιγάρα και 45 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν ταινία φορολόγησης και δασμολόγησης, 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας, 3.730 ευρώ καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη χώρα μας είχαν συλληφθεί 13 άτομα, για τα οποία προέκυψε ότι ήταν χειριστές ή μέλη πληρώματος των σκαφών που διενεργούσαν παράνομες προωθήσεις μεταναστών. Από αυτά για 6 προέκυψε ότι είναι μέλη του διεθνικού κυκλώματος. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 6 άτομα με οργανωτικό ρόλο στην ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, από τα οποία 2 έχουν ήδη συλληφθεί.

Σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις κατ΄ επάγγελμα και από κερδοσκοπία.

Συμμετέχουσες αρχές επιβολής του νόμου:

  • Αλβανική Αστυνομία
  • Ελληνική Αστυνομία – Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής
  • Ιταλικό Οικονομικό Σώμα (Guardia di Finanza) – Ομάδα Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος (GICO) και Κεντρική Υπηρεσία Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος (SCICO)

Συμμετέχουσες δικαστικές αρχές:

  • Επαρχιακή Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας της Εισαγγελίας του Λέτσε Ιταλίας
  • Γενική Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
  • Ειδική Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος Τιράνων
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -