Ρεκόρ Παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό το Α’ Τετράμηνο του 2025.
Σε συνθήκες που παραπέμπουν σε δομική κρίση, το Πολεμικό Ναυτικό βιώνει μια πρωτοφανή έξοδο Στελεχών, καθώς οι παραιτήσεις για το πρώτο τετράμηνο του 2025 καταγράφουν εκρηκτική αύξηση, συνεχίζοντας μια ανησυχητική τάση των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έφερε στη δημοσιότητα η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής – ΕΣΠΕΕΝΠΑ (ΠΟΕΣ) οι παραιτήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 ανέρχονται σε 96, αριθμός που ισοδυναμεί με τις παραιτήσεις από τις αρχές του 2024 έως τα μέσα Ιουνίου του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η τάση επιταχύνεται με ρυθμούς που πλέον αγγίζουν τα όρια του ανεξέλεγκτου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι παραιτήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό, Στελεχών νεαρής ηλικίας: νεοκαταταγέντες ΕΠΟΠ, Αξιωματικοί/Υπαξιωματικοί από ΣΝΔ/ΣΜΥΝ, αλλά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προερχόμενο από ΑΣΕΙ.
Σημαντικό βάρος πέφτει και στις απολύσεις για λόγους υγείας, οι οποίες αποτελούν ένα «παράλληλο ρεύμα» μείωσης του προσωπικού. Συνολικά, 183 ΕΠΟΠ έχουν απολυθεί για λόγους σωματικής κατάστασης και σε συνδυασμό με τις 110 παραιτήσεις ΕΠΟΠ σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, υπάρχουν 293 απώλειες –σχεδόν τη μισή φετινή σειρά κατάταξης ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό.
Κάποιος θα έλεγε ότι ένας ΕΠΟΠ που θέλει να φύγει πριν την επταετία, γίνεται “γιωτάς” και απολύεται… κύριος.
Αναλυτικά το έγγραφο της ΕΣΠΕΕΝΠΑ, με θέμα “Παραιτήσεις Α’ Τετραμήνου 2025 στο Πολεμικό Ναυτικό“:
“1.Σε μια εποχή που όλα δείχνουν ότι ουδείς ενδιαφέρεται για τη δυσμενή τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις στις ΕΔ, η Ένωσή μας επανέρχεται στο θέμα των παραιτήσεων στο ΠΝ, όπου η κατάσταση πλέον μοιάζει ανεξέλεγκτα κατηφορική.
2.Υπό την πολύ βαριά σκιά της αύξησής τους κατά 63% ανάμεσα στα έτη 2023 και 2024, η πορεία που δείχνει να έχει εδραιωθεί κατά το πρώτο τετράμηνο μας δημιουργεί αυξημένες ανησυχίες. Πιο συγκεκριμένα:

3.Δυστυχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τον ανωτέρω πίνακα είναι δραματικά:
α. Διαπιστώνουμε ότι σε σχέση με το α΄ τετράμηνο του 2023 οι παραιτήσεις του 2025 για το αντίστοιχο διάστημα, πρώτα διπλασιάστηκαν (2024) και εν συνεχεία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, μέσα σε 28 μήνες. Αυτό είναι και το κυριότερο στοιχείο που προκύπτει, δηλαδή η αναλογικά αυξητική τάση από τετράμηνο σε αντίστοιχο τετράμηνο.
β. Οι 96 παραιτήσεις έως την 30η Απριλίου 2025 αντιστοιχούν στον αριθμό των παραιτήσεων που είχε καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου 2024. Εν ολίγοις, προπορευόμαστε ήδη κατά ενάμιση μήνα.
γ. Δείχνουν να παγιώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παραιτήσεις σε μικρές ηλικίες, πχ νεοκαταταγέντες ΕΠΟΠ, ή Υπαξιωματικούς από στρατιωτικές σχολές (ΣΝΔ και ΣΜΥΝ) με κατάταξη ακόμα μετά την 1.1.2011.
δ. Στους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ αύξηση δεν παρουσιάζουν μόνο τα απόλυτα νούμερα, αλλά και αυτά στους βαθμούς κατώτερων Αξιωματικών στους οποίους ανήκουν οι δεκαεπτά (17) από τους τριάντα ένα (31) παραιτηθέντες (πάντα με σύγκριση ανά τετράμηνο). Στο αντίστοιχο διάστημα, για το 2024 από τις 24 παραιτήσεις στους κατώτερους βαθμούς αντιστοιχούσαν οι 18, ενώ για το 2023 από τους δέκα (10) οι πέντε (5).
ε. Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί αποτελούν τους 4 στους 10 από τους παραιτηθέντες (41). Από το σύνολο των δεκατεσσάρων (14) παραιτηθέντων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών του τετραμήνου (πλην ΕΠΟΠ), οι δέκα (10) είναι προέλευσης ΣΜΥΝ (71,4%, δηλαδή σχεδόν οι 3 στους 4). Ομοίως, από τους δεκατέσσερις (14) του 2024 προέλευσης ΣΜΥΝ ήταν οι οκτώ (8) (57,1%), ενώ από τους τέσσερις (4) του 2023 από τη ΣΜΥΝ ήταν μόλις ο ένας (1) (25%).
στ. Ιδιαίτερη ανησυχία οφείλει να προκαλέσει η αύξηση των παραιτήσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προέλευσης ΑΣΕΙ (όπου στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν γιατρούς), οι οποίες πλέον έχουν ανέλθει στο 33% των παραιτήσεων των αξιωματικών ΑΣΕΙ, οι οποίες προς ώρας είναι έντεκα (11) στον αριθμό, δηλαδή πέντε (5) περισσότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2024 και μόλις δύο (2) περισσότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2023.
ζ. Παράλληλα υποτυπώνονται σαράντα μία (41) απολύσεις για λόγους υγείας, εκ των οποίων οι τριάντα έξι (36) αφορούν ΕΠΟΠ, εκ των οποίων οι τριάντα (30) αφορούν αλλαγή σωματικής κατάστασης. Πρόκειται για έμμεσες παραιτήσεις που δεν προσμετρώνται στο τελικό άθροισμα. Μάλιστα πλέον διαπιστώνουμε ότι έχουν αρχίσει να καθιερώνονται ακόμα και απολύσεις στο βαθμό του «Ναύτη ΕΠΟΠ», δηλαδή νεοκαταταγέντες. Επισημαίνεται δε, ότι τους τελευταίους 28 μήνες έχουν παραιτηθεί εκατόν δέκα (110) ΕΠΟΠ, ενώ έχουν απολυθεί λόγω αλλαγής στη σωματική κατάσταση (Ι3, Ι4, Ι5) άλλοι εκατόν ογδόντα τρεις (183). Εν ολίγοις, έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις του ΠΝ συνολικά διακόσιοι ενενήντα τρεις (293) ΕΠΟΠ σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, δηλαδή σχεδόν οι μισή σειρά που αναμένεται να καταταγεί φέτος από σύνολο 600 θέσεων.
η. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πτωτική τάση στις τάξεις των Αξιωματικών ΕΜΘ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, αφού πρόκειται για ένα θεσμό που σταδιακά οδεύει στη λήξη του, με μειούμενο προσωπικό και μαζικές αποστρατείες λόγω συμπλήρωσης ετών υπηρεσίας, που, ως είναι λογικό λειτουργούν εν μέρει αποτρεπτικά.
4.Δυστυχώς τόσο οι προαναφερθέντες αριθμοί, όσο και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνουν όλα αυτά που έχουμε προβλέψει και προειδοποιήσει ότι θα γίνονταν. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι τα αποτελέσματα ενός σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030». Ωστόσο, προκύπτει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα: όταν για να «διορθωθεί» η αναλογία Αξιωματικών:Υπαξιωματικών από 1:1 σε 1:9 όπως έχει προαναγγείλει ο ΥΕΘΑ, πρέπει να υπάρξει καθαρή μείωση οκτώ (8) Αξιωματικών και σταθερός αριθμός Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να εκδιωχθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός Αξιωματικών για να «καλύψει» και τους παραιτηθέντες τέσσερις (4) Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς της ίδιας δεκάδας. Πρόκειται για ένα «σπιράλ θανάτου» που δεν δείχνει πιθανό να μπορεί να σταματήσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
5.Όπως έχουμε χαρακτηριστικά τονίσει τεκμηριωμένα και με αυξημένη ανησυχία, οι ΕΔ «αδειάζουν» στις πιο κρίσιμες ηλικίες, όπου θα στηριζόταν το μέλλον τους, την στιγμή που ξεκάθαρα δεν υφίσταται αναπλήρωση. Οι μέχρι σήμερα συνολικοί χειρισμοί της Πολιτείας που επιχειρεί να επιβάλει με σιδηρά πυγμή τη θέλησή της, φέρνοντας ως παυσίπονο υποτιθέμενα μέτρα «μέριμνας» (όπως οι δήθεν αυξήσεις), όπου στην πραγματικότητα επιδεινώνεται συνολικά το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον με διαρκώς συρρικνούμενα δικαιώματα και παροχές, καθιστούν τις ΕΔ αποκρουστικό επαγγελματικό προορισμό, κάτι που η Πολιτεία, εγκλωβισμένη στα αφηγήματά της, δεν επιθυμεί να συνειδητοποιήσει.
6.Όταν από τους 103 κατώτερους αξιωματικούς όλων των Όπλων και Σωμάτων του ΠΝ που έχουν παραιτηθεί τα τελευταία (λιγότερο από) δυόμιση χρόνια οι 35, δηλαδή περισσότεροι από ένας (1) στους τρεις (3), επιλέγουν την παραίτηση με καταβολή αποζημίωσης, και όταν οι στρατιωτικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών βρίσκονται ίσως στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας τους, όπου πιθανώς για πρώτη φορά στα χρονικά παραιτούνται πέντε τελειόφοιτοι ιατροί της ΣΣΑΣ συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού (καταβάλλοντας ιδιαίτερα παχυλή αποζημίωση) ή όταν αν όχι για πρώτη φορά στα χρονικά της ΣΣΕ δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις δευτεροετείς και τριτοετείς, όταν η πάγια αιμορραγία της ΣΜΥΝ είναι προς τις Σχολές Αστυφυλάκων και η ΣΝΔ έχει χάσει σχεδόν 2 τάξεις, δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι συνθήκες γίνονται ακόμα χειρότερες υπό τη βαριά σκιά των εμφατικών εκκαθαρίσεων με υπουργική εντολή, που συνοδεύονται από πομπώδεις προσβλητικές δηλώσεις ανεξαιρέτως κατά των στελεχών, με εξαγγελίες υποβάθμισης όπως το Σώμα Υπαξιωματικών και με ενέργειες ξεκάθαρης απαξίωσης των ΑΣΣΥ.
7.Πλέον καθίσταται σαφές ότι το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει η Ηγεσία να ανατρέψει την κατάσταση, διότι μετά από τόσα έγγραφα με τα οποία έχουμε αναδείξει το πρόβλημα και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει τέτοια βούληση. Το ερώτημα είναι, που ακριβώς θα σταματήσει ο κατήφορος.”