Παρασκευή 19/04/2024

Παναγιωτόπουλος: Στη Naval Group για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI FR1 για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FDI FR1 Amiral Ronarc'h στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λωριάν.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FDI FR1 Amiral Ronarc’h στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λωριάν.

Η τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FDI FR1 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γάλλου υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνύ και του Έλληνα ομολόγου του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Η τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FDI FR1 Amiral Ronarc'h.
Η τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FDI FR1 Amiral Ronarc’h. Φωτογραφία: Social Media

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα 7 Νοεμβρίου 2022, προσκεκλημένος του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης γαλλικής φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης FDI FR1 στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λωριάν.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η καθέλκυση της πρώτης παγκοσμίως, ψηφιακής φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης FDI FR1, που προορίζεται για το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την πρόσκτηση των νέων φρεγατών FDI HN για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ταυτόχρονα με την άφιξη των αεροσκαφών RAFALE, υπογραμμίζει την ισχυρή θέληση Ελλάδας και Γαλλίας, “να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την συνεργασία τους για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Ο Υπουργός Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη συμβολή της διμερούς συνεργασίας στη σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας.

“Ελλάδα και Γαλλία έχουν τη δική τους ειδική συμμαχική σχέση. Όπως ξέρετε στην Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πρόσφατα διά της Υπουργού Εξωτερικών, οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα να τονίσω -γιατί πολύ μπορεί να μην το ξέρουν αυτό- ότι στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, κλπ. Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης.”

“Ένα ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος δύο εταίρων προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, η οποία συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά, στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας. Ενίσχυση που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό στην περιοχή μας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.”

Ο Υπουργός χαιρέτισε τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας.

Η φρεγάτα FDI FR1

Η φρεγάτα FDI FR1 Amiral Ronarc'h για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η φρεγάτα FDI FR1 Amiral Ronarc’h για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Φωτογραφία: Naval Group

Η φρεγάτα FDI FR1 για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα φέρει το όνομα Amiral Ronarc’h και θα παραδοθεί το 2024.

Διαβάστε επίσης ποιος είναι ο οπλισμός και τα χαρακτηριστικά της Φρεγάτας FDI HN ΚΙΜΩΝ

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ