Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 και ώρα 09:00 π.μ. ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) με τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», και κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025 (23:45).
“Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη δημόσια αυτή διαδικτυακή διαδικασία για τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Τα σχόλια και οι εποικοδομητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση των διατάξεων του νομοσχεδίου”, αναφέρει το μήνυμα στη σχετική σελίδα στο opengov.gr.

Πόσα σχόλια υποβλήθηκαν; Συνολικά υποβλήθηκαν 668 σχόλια. Πόσα από αυτά αφορούσαν στο εν λόγω Νομοσχέδιο και πόσα ήταν εν είδει “σπαμαρίσματος”, βρήκα ευκαιρία και γράφω κάτι άσχετο με το θέμα; Με πρόχειρους υπολογισμούς τα παντελώς άσχετα με το θέμα σχόλια ήταν/είναι παραπάνω από 400!
Το Κεφάλαιο με τα περισσότερα σχόλια, 454 τον αριθμό ήταν το “ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, Άρθρο 33 Εξουσιοδοτικές διατάξεις”. Εκεί η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων ήταν σχόλια για:
α. “Να ενταχθούν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για τις σειρές ΑΣΣΥ 94,95,96 και εντεύθεν καθώς και των ειδικών καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ”
β. “Να προβλεφθεί στο υπάρχον νομοσχέδιο η δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας για την ένταξη όλων των Στρατιωτικών Σχολών”
γ. “Να διορθωθεί η μισθολογική αναβάθμιση των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ, ανάλογη με αυτήν των σπουδαστών των σχολών ΑΣΕΙ.”
Σωστά και δίκαια δεν το κρίνουμε αλλά άσχετα με το θέμα. Οι σχολιαστές έκαναν αναφορά σε προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ παραθέτοντας και σχετικά links προς την ιστοσελίδα pomens.gr.
Από την ανάλυση είδαμε σχόλια copy-paste, το οποίο δεν είναι και κακό, αλλά τίθενται θέματα διαφάνειας γενικά με τον τρόπο της διαβούλευσης καθώς κάποιος μπορεί να υποβάλλει το ίδιο σχόλιο αρκετές φορές (εντοπίσαμε μια περίπτωση με 7 κατά σειρά σχόλια copy-paste). Για την υποβολή ενός σχολίου απαιτείται ένα όνομα και ένα e-mail. Έτσι, κάποιος πχ με 10 e-mails μπορεί να υποβάλλει σχόλιο 10 φορές. Ίσως ισχύει το ίδιο και όταν δηλώνεις το ίδιο e-mail.

Ο ελεγκτής των σχολίων είχε εύκολη εργασία… Αναμένουμε να δούμε εάν υπάρξει Τροπολογία για τα θέματα που τέθηκαν και ήταν άσχετα με το θέμα της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.