Παρασκευή 19/04/2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Είμαστε στα όριά μας με την Τουρκία [ΒΙΝΤΕΟ]

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας» δήλωσε ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος στο GLOBSEC Bratislava Forum 2022.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα στις 3 Ιουνίου 22 2022, είπε αναφορικά με την Τουρκία, ότι η Ελλάδα πλησιάζει επικίνδυνα στα όριά της, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας.

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά στην απειλή casus belli της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Αισθανόμαστε περίεργα να έχουμε έναν σύμμαχο ο οποίος μας απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Κι όχι μόνο υπαρπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές, και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο».

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην τουρκική αιτίαση για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών λέγοντας: «Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει. Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Ο ΥΕΘΑ ήταν ομιλητής στη θεματική ενότητα «Elevating Europe Stronger Autonomy and Transatlantic Security» του στο 17ου GLOBSEC BRATISLAVA FORUM, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Πέτερ Χούλτκβιστ (Peter Hultqvist), o Αντιπρόεδρος (Senior Vice President) της εταιρείας KNDS, Μαρσέλ Γκρίσνιγκτ (Marcel Grisnigt) και η Διευθύντρια Βορείου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου, Άννα Βισλάντερ (Anna Wieslander).

Κατά την παρέμβασή του, ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο Χώρες έχουν δυνατό στρατιωτικό αποτύπωμα και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Η ένταξή τους θα ενδυναμώσει τη Συμμαχία και παράλληλα θα τις καταστήσει πιο ασφαλείς.

Υπογράμμισε ότι όλες οι Χώρες του ΝΑΤΟ ενεργώντας σύμφωνα το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της Συμμαχίας, πρέπει να συμφωνήσουν με την ένταξη των δύο Χωρών στη Συμμαχία.

Επίσης, ο Υπουργός ετόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ., απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προβαίνουν σε παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην προοπτική κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα αποτελέσει θετικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται υπερασπιζόμενη τόσο τη χώρα όσο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και της δυτικής δημοκρατίας.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ