Παρασκευή 19/04/2024

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσίασε τη ζωή του για να μην πέσει το Mιράζ 2000 πάνω σε σχολείο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης έπεσε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος στις 4 Νοεμβρίου 1998, στην προσπάθειά του να κατευθύνει το αεροσκάφος του μακρυά από την πόλη του Ωρωπού.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης με το Mιράζ 2000 "ΛΕΣΒΟΣ"
Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης με το Mιράζ 2000 “ΛΕΣΒΟΣ”

Ο ήρωας της Πολεμικής Αεροπορίας, Νίκος Παρούσης Παρούσης, προτίμησε να θυσιαστεί για να μην πέσει το αεροπλάνο του πάνω σε σχολείο της Σκάλας Ωρωπού.

Συντρίμμια από το Mιράζ 2000. Η νεκρώσιμος ακολουθία του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Παρούση, στις 5 Νοεμβρίου 1998. Φωτογραφίες: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Στο σημείο της πτώσης στο Σαραντάρι Ωρωπού, οι κάτοικοι αγόρασαν το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε μνημείο στη μνήμη του ηρωικού υποσμηναγού.

Κάθε χρόνο στις 4 Νοεμβρίου οι κάτοικοι κάνουν τρισάγιο στη μνήμη του Νίκου Παρούση.

Μνημείο στη μνήμη του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Παρούση. Φωτογραφία: ΓΕΑ
Μνημείο στη μνήμη του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Παρούση. Φωτογραφία: ΓΕΑ

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, που έχει ανεγερθεί στη μνήμη του πραγματοποιήθηκαν στις 1 Ιουνίου 2012. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Αν ήθελε θα μπορούσε να είχε σωθεί

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012 είχε δηλώσει:

“Προτίμησε να παραμείνει στο αεροσκάφος μέχρι τέλους οδηγώντας το σε ακατοίκητη περιοχή παρά να το εγκαταλείψει με κίνδυνο να πέσει πάνω σε σπίτια.”

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης.
Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης.

Είχε στην τσέπη του τη φωτογραφία του γιου του

Η κ. Ιωάννα Παναγοπούλου αποκάλυψε στο ethnos.gr μία ανατριχιαστική σκηνή που όπως λέει δεν θα την ξεχάσει ποτέ:

“Τρέξαμε αμέσως να προσφέρουμε βοήθεια. Το παλικάρι όμως ήταν νεκρό εδώ μπροστά μας και από την τσέπη του φαίνονται μία φωτογραφία του μικρού γιου του που είχε βαφτίσει την προηγούμενη Κυριακή. Τι να σας πω…

Ακόμα συγκινούμαστε όλοι. Κλάψαμε πολύ για τον χαμό του. Θα τον τιμούμε όσο ζούμε. Και τα παιδιά της περιοχής μας αλλά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να μάθουν και να διαδώσουν την ηρωική του πράξη.

Δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε ποτέ”.

Οι εξάδερφοι Νίκος και Κώστας Παρούσης

Ο δεύτερος εξάδελφός του Νίκου, Κώστας Παρούσης σκοτώθηκε -2 χρόνια πριν- κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος A-7H του οποίου ή­ταν κυβερνήτης έπεσε στη θαλάσσια περιοχή Πεδίου Βολής “Καράβια”, στις 11 Ιανουαρίου 1996.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2006 έλαβε χώρα στο Δήμο Ρεντίνας Αγράφων (Δέλτα του Αγίου Αθανασίου) τελετή αποκάλυψης μνημείου των πεσόντων αεροπόρων, Υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και Ανθυποσμηναγού Κωνσταντίνου Παρούση.

Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Παρούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1991 (67η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1995 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης. Φωτογραφία: ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.
Ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Παρούσης. Φωτογραφία: ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως Mirage 2000 της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα) και τοποθετήθηκε στην 331 Μοίρα της 114 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος Mirage 2000 του οποίου ήταν κυβερνήτης κατέπεσε στο Σαραντάρι Ωρωπού, στις 4 Νοεμβρίου 1998.

Του απονεμήθηκε μετά θάνατον το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως με Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιουλίου 1999.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ