Πέμπτη 28/03/2024

Ναπολέων Ζέρβας: Μουσείο για τον ΕΔΕΣ και τον Αρχηγό του

Το Μουσείο Ναπολέων Ζέρβας είναι αφιερωμένο στην ιστορία του ιδίου και του ΕΔΕΣ του οποίου ήταν Αρχηγός

Η “Οικία Ναπολέοντα Ζέρβα” θα αποτελεί Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στο Μεταξουργείο

-Διαφήμιση-

Τα εγκαίνια της οικίας του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στο Μεταξουργείο, ως Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα 24 Νοεμβρίου 2022 παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Επιτελάρχης ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Μ) Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ.

Ναπολέων Ζέρβας: Ο ηγέτης του ΕΔΕΣ

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το 2008 όταν υπογράφθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια η οικία Ζέρβα ανοίγει ως μουσειακός χώρος, με τα κειμήλια και το αρχείο που είχε στην κατοχή του το ίδρυμα και τα οποία αφηγούνται την ιστορία του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ.

“Με κορυφαία πράξη Εθνικής Αντίστασης, 80 χρόνια μετά, την επιχείρηση του Γοργοποτάμου, όπου ο ίδιος ο Στρατηγός συμμετείχε και πρωταγωνίστησε με τις δυνάμεις του, αποδεικνύοντας ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι κάνουν θαύματα και γράφουν ένδοξες σελίδες”, σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

-Διαφήμιση-

Η αναστηλωμένη οικία του Ναπολέοντα Ζέρβα και η χρήση της ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945, αποτελεί “ένα ακόμα στοιχείο μνήμης και συμβολισμού”, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

“Μνήμης, πρώτον, γιατί ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε όντως, σημαντικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης με δράση και επιτυχίες στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αλλά και συμβολισμού, αφενός γιατί σήμερα αποδίδεται μία μερίδα ιστορικής παρακαταθήκης στον πρωταγωνιστή, μία οφειλόμενη, θα έλεγα, από πολύ καιρό μερίδα, και αφετέρου γιατί το ιστορικό αφήγημα που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το σπίτι μπορεί και πρέπει να γεφυρώνει διαχωριστικές γραμμές, πάθη και φανατισμούς που η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν. Μπορεί να γεφυρώνει όταν προτάσσεται το εθνικό συμφέρον, όταν επικρατεί ενότητα και επικρατεί επίσης, συγκέντρωση στον Εθνικό στόχο χωρίς φόβο και χωρίς πάθος”, ανέλυσε ο ΥΕΘΑ και επισήμανε ότι αποτελεί “ζήτημα ιστορικής αλήθειας, ιστορικής ακρίβειας και απόδοσης δικαιοσύνης στον αρχηγό Ναπολέοντα Ζέρβα“.

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια:

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις