Τρίτη 16/04/2024

Λάρισα: Στην 110 Πτέρυγα Μάχης οι “Θεριστές” MQ-9 Reaper της USAFE

Στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα μεταστάθμευσαν 8 Αμερικανικά UAV MQ 9 Reaper της USAFE-AFAFRICA

Η μεταστάθμευση των MQ-9 Reaper στη Λάρισα έχει διάρκεια ενός έτους και θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Το MQ-9 Reaper. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)
Το MQ-9 Reaper. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η άφιξη και παραμονή των UAV MQ-9 Reaper εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει 3 UAV MQ-9.

Η μεταστάθμευση υλοποιήθηκε μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του ΓΕΕΘΑ με τις Αμερικανικές αρχές και σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Εφαρμοστική Διευθέτηση προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Διαβάστε τα χαρακτηριστικά του MQ-9 Reaper που αποκτά η Ελλάδα

Η εν λόγω Εφαρμοστική Διευθέτηση πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από την MDCA, θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών στον Ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους.

Πώς λειτουργεί το MQ-9 Reaper

Το MQ-9 Reaper είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό για τηλεκατευθυνόμενες ή αυτόνομες λειτουργίες πτήσης που αναπτύσσεται από την General atomics Aeronautical Systems, κυρίως για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρέχει μια μοναδική ικανότητα εκτέλεσης αεροπορικών επιθέσεων και αναγνώρισης εναντίον υψηλής αξίας στόχων, η USAF πρότεινε το σύστημα MQ-9 Reaper.

Το MQ-9 Reaper έχει έξι εξωτερικά σημεία ανάρτησης με ωφέλιμο φορτίο έως και 1361 κιλά. Οι τύποι όπλων με τους οποίους μπορούν να εξοπλιστούν τα MQ-9 Reapers περιλαμβάνουν πρώτα απ’ όλα συστήματα όπως τους
πυραύλους AGM-114 Hellfire που χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία στα Predators.

Ένα άλλο όπλο είναι το σύστημα GBU-12 Paveway II, δηλαδή οι αεροπορικές βόμβες υψηλής ακρίβειας που βασίζονται στις κλασικές βόμβες Mk 82, βάρους 227 κιλών και εξοπλισμένες με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ.

Δύναται να φέρει επίσης πύραυλο αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας AIM-9 Sidewinder και Κοινά Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης GBU-38.

ΠΑΜ!!!

Δεν ξέρεις τί είναι τα κουπόνια 100 ευρώ και η έκπτωση 30% στο Temu; Αγόρασες και θέλεις ξανά τα κουπόνια; Θέλεις να αφαιρέσεις το όριο παραγγελίας 25€;

Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις