Δευτέρα 29/04/2024

Φινλανδικό μοντέλο: Η πραγματικότητα για την στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ποιο είναι το μοντέλο Φινλανδίας που θέλει να φέρει ο Δένδιας στην στρατιωτική θητεία και στην εφεδρεία. Έρχεται εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ελλάδα;

“Πρέπει να κοιτάξουμε ξανά την θητεία. Έχουμε μελετήσει με προσοχή το φινλανδικό μοντέλο. Θα χρειαστεί μια ειδική συζήτηση πάνω σε αυτό. Όμως και εκεί θα προβούμε σε αλλαγές. Θα κοιτάξουμε ξανά την εφεδρεία και θα βελτιώσουμε κατά πολύ την εκπαίδευση, αλλά και την δυνατότητα το χρονικό αυτό διάστημα να είναι χρήσιμο για τους στρατεύσιμους. Έχουμε ονομάσει το πρόγραμμα Θητεία-Ευκαιρία”, είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην στρατιωτική θητεία κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια.

Αργότερα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του επίσης κατά τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και Βουλευτές κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ανέφερε: “Έχουμε επιλέξει την Φινλανδία για ένα βασικό λόγο. Έχω ενημερωθεί για το ελβετικό μοντέλο. Έχω συναντηθεί με Ελβετό αξιωματικό. Έχω αναλυτικές σημειώσεις για το τι κάνουν. Επιλέγαμε ως πρότυπο τη Φινλανδία. Γιατί; Λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ και επίσης θεωρούμε ότι προσιδιάζει περισσότερο το σύστημά της με αυτό που εμείς θα θέλαμε να κάνουμε.

Η σημαία της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ
Η σημαία της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ

Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο, χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας, δεν είναι ένα θέμα με τον στρατό και το ξεχάσαμε. Πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε δυνατότητα τουλάχιστον στήριξης του οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Έλληνες, είμαστε 10 εκατομμύρια, χρειαζόμαστε λοιπόν μια πραγματική, «ζωντανή», εκπαιδευόμενη εφεδρεία.

Η στρατιωτική θητεία στην Φινλανδία

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας (άρθρο 127, Καθήκον Εθνικής Άμυνας), “κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην υπεράσπιση της πατρίδας ή να τη συνδράμει σύμφωνα με το νόμο. Το δικαίωμα εξαίρεσης από τη συμμετοχή στη στρατιωτική εθνική άμυνα βάσει καταδίκης ρυθμίζεται από το νόμο.”

Συγκεκριμένα, κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία ενώ οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ένας υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία, είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση και αφού ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, συγκεντρώνονται στην εφεδρεία των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν οι Αμυντικές Δυνάμεις της Φινλανδίας στην επίσημη ιστοσελίδα, όλοι οι άνδρες που κλείνουν τα 18 συμμετέχουν σε πρόσκληση την ίδια χρονιά -σαν το δικό μας “περιοδεύον”. Τότε ελέγχεται η καταλληλότητα των στρατευσίμων για υπηρεσία. Ερωτώνται για τις επιθυμίες τους σχετικά με την υπηρεσία τους, και βάσει αυτών, τους δίνεται η ημερομηνία έναρξης και η τοποθεσία της υπηρεσίας τους. Εάν ένας στρατεύσιμος δεν κριθεί ικανός για υπηρεσία, απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία εν καιρώ ειρήνης. Ένας στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει αναβολή της ένταξής του στην υπηρεσία για δικαιολογημένο λόγο.

Οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία αποστέλλοντας αίτηση σε ένα από τα Περιφερειακά Γραφεία των Δυνάμεων Άμυνας. Η αίτηση συμπεριλαμβανομένων των συνημμένων πρέπει να αποσταλεί στο περιφερειακό γραφείο του ατόμου έως την 1η Μαρτίου.

Όλοι οι στρατεύσιμοι ξεκινούν τη στρατιωτική θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για ιεραρχικά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα βαθμού που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να είναι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα του βαθμού υπηρετούν για 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Η εφεδρεία στην Φινλανδία

Μετά τη στρατιωτική θητεία, το προσωπικό εντάσσεται στην εφεδρεία. Το προσωπικό παραμένει στην εφεδρεία έως ότου γίνει 50 ετών και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρι να συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. Κάθε άνδρας 18-60 ετών ανήκει στην επικουρική εφεδρεία.

Η σημαντική διαφορά που βρίσκουμε με την στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είναι ότι στην Φινλανδία υπάρχει εθελοντική στράτευση γυναικών. Για θέματα εκπαίδευσης της Εφεδρείας, το αφήνουμε σε εσάς…

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ