Παρασκευή 29/03/2024

Μητσοτάκης: Πόσα F 35 θα πάρει η Ελλάδα – Στείλαμε το Letter of Request

Ο Πρωθυπουργός είπε πόσα F 35 θα πάρει η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

-Διαφήμιση-

Μία Μοίρα F 35 ο αρχικός στόχος της Ελλάδας – Πιθανή επιλογή και μια δεύτερη

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F 35 είπε ότι στάλθηκε το Letter of Request ως μέρος της διαδικασίας, η οποία είναι μια μακρά διαδικασία.

“Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request, πράγμα το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας καθώς δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 ή 2028″ είπε και συνέχισε λέγοντας “αυτό το λέω διότι είναι μια μακρά διαδικασία από τη μία και το λέω διότι, αφετέρου, τότε έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αγορά.”

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πρόθεση να αγοράσει μία Μοίρα F-35
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πρόθεση να αγοράσει μία Μοίρα F 35

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πιστεύει ότι κατά αυτό τον τρόπο “θα πρέπει να δουλεύει η χώρα ως προς τον μακροχρόνιο σχεδιασμό σχετικά με την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική”.

“Πιστεύω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία για τη δυνατότητα της χώρας μας πια να προγραμματίζει αμυντικές επενδύσεις σημαντικές, σε βάθος χρόνου. Σε βάθος δεκαετίας, σε βάθος δεκαπενταετίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας, να θωρακίζουμε τη χώρα και να αναλαμβάνουμε αποφάσεις τις οποίες μπορεί πολιτικά να τις «καρπωθούν» οι διάδοχοί μας.”

-Διαφήμιση-

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη Συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου 2022 είχε αναφέρει ότι τα προβλεπόμενα στη Δομή Δυνάμεων κάνουν λόγο για πρόσκτηση 40 νέων μαχητικών 4η – 5ης γενιάς, μέχρι το 2035.

Αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Όσο αφορά στην ενδεχόμενη αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο ζήτημα αυτό στο δελτίο Τύπου το οποίο έβγαλε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε ότι “η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου.”

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις