Πέμπτη 25/04/2024

Μισθός – Σύνταξη – ΕΦΑΠΑΞ: Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ΕΠΟΠ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ΕΠΟΠ για μισθό, σύνταξη και εφ’ άπαξ βοήθημα πριν υποβάλλει αίτηση.

Στην ΑΜΥΝΑ γράφουμε την αλήθεια. Την Πατρίδα είχαμε ορκιστεί να την υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας. Ο όρκος θα πάψει να ισχύει όταν γίνουμε τροφή για τα σκουλήκια.

Αυτό όμως δεν αύξησε ποτέ τα χρήματα που “έμπαιναν” στο σπίτι, “μήνα μπει, μήνα βγει” (sic) και έπρεπε να πληρωθούν λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τρόφιμα, φροντιστήρια παιδιών, γιατροί και ΕΝΟΙΚΙΑ!

Μισθός και ενοίκιο

Για τον βασικό μισθό ενός ΕΠΟΠ έχουμε γράψει εδώ οπότε δεν θα γράψουμε κάτι παραπάνω. Ένας νέος ΕΠΟΠ θα πρέπει να υπολογίσει ότι δεν θα είναι στο σπίτι του και θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο -για μια ζωή (σκληρό αλλά αληθινό). Λήψη στεγαστικού δανείου είναι ένα όνειρο απατηλό. Μια ζωή θα χτίζει σπίτια άλλων.

Ένας νέος ΕΠΟΠ που θα τοποθετηθεί σε Μονάδα του βόρειου Έβρου, από τα “καθαρά” του μισθού, πρέπει να αφαιρέσει στην καλύτερη 250-300€ για μια γκαρσονιέρα 30τμ πχ στην Ορεστιάδα. Αυτός είναι λοιπόν ο καθαρός μισθός (μισθός στο χέρι – ενοίκιο = χρήματα για να ζήσω). Ένας άσχετος και “έξω από τον χορό” θα πει, μα και άλλοι εργαζόμενοι πληρώνουν ενοίκιο. Πολύ σωστά, μόνο που αυτοί δεν αλλάζουν τόπους και σπίτια λόγω μεταθέσεων κάθε 2-3+ χρόνια. Εδώ θα φέρουν παράδειγμα τους δασκάλους με τους 3 μήνες καλοκαιρινές “διακοπές”, δίχως απλήρωτες 24ωρες υπηρεσίες (τα γνωστά νυχτερινά, που αν και είναι Νόμος του Κράτους δεν πληρώνονται), δίχως, δίχως…

Από παλιότερους θα ακούσετε σίγουρα εμπειρίες για στάβλους που μετατράπηκαν σε μια νύχτα σε δωμάτια προς ενοικίαση… Ο Σπιτόγατος προσφέρει δυνατότητα επιβεβαίωσης των όσων γράψαμε στο θέμα των ενοικίων. Για τα υπόλοιπα, είτε μας πιστεύετε είτε ρωτάτε κάποιον ΕΠΟΠ που είναι “μέσα”.

Σύνταξη

Αν και η ημέρα συνταξιοδότησης ενός ΕΠΟΠ 2022 απέχει 40 χρόνια μακρυά από την ημερομηνία πρόσληψης του, εκτιμούμε ότι πριν την αίτηση οποιασδήποτε εργασίας, ο εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα και πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν την ημέρα ενημέρωσής του. Φυσικά τα πάντα μπορεί να αλλάξουν την επόμενη ημέρα, θα δείτε παράδειγμα παρακάτω.

Σύμφωνα λοιπόν με το Νόμο 3865/2010 “Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις”:

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Οπότε κάποιος/α που κατατάσσεται 18 χρονών, μετά από 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας θα είναι 58 ετών (18+40) και κάποιος 28 χρονών θα είναι 68 ετών (28+40). Ωραία θα πείτε, και τί έγινε, παντού έτσι είναι…

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, 28 Μαρτίου 2022, ένας ΕΠΟΠ αποστρατεύεται όταν γίνει 50 χρονών. Αυτό σημαίνει στο παραδείγματα που θέσαμε ότι:

  • Ο 18χρονος θα αποστρατευθεί 8 χρόνια πριν συμπληρώσει 40ετία (58-50=8) και τότε θα έχει 32 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (40-8=32). Οπότε θα πάρει σύνταξη για εργασία 32 ετών.
  • Ο 28χρονος θα αποστρατευθεί 18 χρόνια πριν συμπληρώσει 40ετία (68-50=18) και τότε θα έχει 22 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (40-18=22). Οπότε θα πάρει σύνταξη για εργασία 22 ετών.

Πόσο θα είναι αυτό το ποσό; Άγνωστο.

Το ζήτημα της ενδεχόμενης παραμονής των ΕΠΟΠ πέραν του 50ου έτους της ηλικίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας, έχει ήδη απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία και το όλο ζήτημα βρίσκεται σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ “στο στάδιο της επιτελικής μελέτης”.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω χρόνια είναι διαφορετικά για κάποιον που υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις, είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και αναγνωρίζει στο διπλάσιο τα εκτελούμενα εξάμηνα (άλματα συντήρησης) με τις σχετικές εισφορές πάντοτε καθώς και για αυτόν που θα αναγνωρίσει 5ετία υπηρέτησης σε Μονάδες Εκστρατείας. Επί του θέματος, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook.

Εφάπαξ βοήθημα ΕΛΟΑΣ

Οι Στρατιωτικοί που είναι μέτοχοι στον ΕΛΟΑΣ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού) δικαιούνται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα όταν αποστρατευθούν.

Από το 2015 ο τρόπος υπολογισμού άλλαξε οπότε ο 18χρονος του παραδείγματος, όταν θα γίνει 50 ετών και θα αποστρατευθεί -υποχρεωτικά με τα σημερινά δεδομένα- θα έχει 32 χρόνια υπηρεσίας και θα λάβει περί τα 25.000€. Μια χαρά θα πείτε…

Εάν υπήρχε ο θεσμός των ΕΠΟΠ το 1982 και κατατασσόταν εκείνη την χρονιά, το 2014 (μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας) θα λάμβανε περί τα 76.000€. Τα πάντα που μπορούν να αλλάξουν την επόμενη ημέρα…

Οι υπολογισμοί έγιναν με την εφαρμογή στο enstoloi.net η οποία αναπτύχθηκε και συντηρείται αφιλοκερδώς από εν αποστρατεία Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Από προσωπική εμπειρία τα ποσά είναι κατά 99,9% ορθά.

Αυτά.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ