Πέμπτη 25/04/2024

Βασικός Μισθός ΕΠΟΠ – Μισθολογικό κλιμάκιο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Βασικός Μισθός ΕΠΟΠ είτε υπηρετεί στη Ζ’ ΜΑΚ είτε στο Πεζικό είτε οπουδήποτε είναι ο ίδιος. Όσοι υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και είναι εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστές ή/και Υποβρύχιοι Καταστροφείς δικαιούνται σχετικό επίδομα Συντήρησης Ικανότητας κάθε εξάμηνο.

Το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (Αρ.Πρωτ. οικ. 2/52259/ΔΕΠ) και η οποία δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: ΨΜΦ2Η-Β2Φ.

Μισθολογική κατάταξη ΕΠΟΠ

Ο ΕΠΟΠ ανήκει στην Κατηγορία Γ’ της μισθολογικής κατάταξης. Στην Κατηγορία Γ’ είναι τα στελέχη με προέλευση ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΟΠΥ και ΕΠΟΠ.

Μισθολογική εξέλιξη – μισθολογικό κλιμάκιο ΕΠΟΠ

Ένας ΕΠΟΠ θα ανήκει σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο. Όλοι οι νέοι/νέες ΕΠΟΠ φέρουν το βαθμό Στρατιώτη, οπότε και ανήκουν στο μισθολογικό κλιμάκιο 22.

Με το πέρασμα των χρόνων και την προαγωγή σε επόμενο βαθμό, το κλιμάκιο αυτό θα αυξάνεται (ο αύξοντας αριθμός μειώνεται μέχρι το κλιμάκιο 1).

Όσον αφορά στην Εξέλιξη των ΕΠΟΠ (βαθμολογική εξέλιξη) ισχύουν τα παρακάτω:

Οι ΕΠΟΠ κατατάσσονται ως Στρατιώτες και μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών, δύο (2) δε ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠΟΠ.

Οι Δεκανείς ΕΠΟΠ., προάγονται στο βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό του Δεκανέα και με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών σε κάθε επόμενο βαθμό μπορούν να προάγονται στους βαθμούς του Επιλοχία και μέχρι το βαθμό του Αρχιλοχία.

Η μισθολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ έχει όπως στον παρακάτω πίνακα.

Μισθολογική εξέλιξη ανά Βαθμό στο Μισθολογικό Κλιμάκιο Κατηγορία Γ (ΕΜΘ,ΕΠΥ,ΟΠΥ,ΕΠΟΠ)
Μισθολογική εξέλιξη ανά Βαθμό στο Μισθολογικό Κλιμάκιο Κατηγορία Γ (ΕΜΘ,ΕΠΥ,ΟΠΥ,ΕΠΟΠ)

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω πίνακα, ένας ΕΠΟΠ Επιλοχίας με 17 έτη υπηρεσίας θα ανήκει στο μισθολογικό κλιμάκιο 13.

Βασικός Μισθός ΕΠΟΠ

Το κάθε μισθολογικό κλιμάκιο κάθε κατηγορίας αντιστοιχεί σε έναν βασικό μισθό. Ο μισθός αυτός για έναν ΕΠΟΠ που όπως γράψαμε ανήκει στην Κατηγορία Γ’ της μισθολογικής κατάταξης είναι όπως στην παρακάτω εικόνα. (Προσοχή! Από 1/1/2024 θα ισχύσει νέο μισθολόγιο! Δείτε το εδώ)

Βασικός μισθός ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΟΠΥ
Βασικός μισθός ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΟΠΥ

Ένας ΕΠΟΠ με μισθολογικό κλιμάκιο 22 (βαθμός Στρατιώτη) λαμβάνει βασικό μισθό 939 ευρώ.

Ένας ΕΠΟΠ με μισθολογικό κλιμάκιο 21 (βαθμός Δεκανέα) λαμβάνει βασικό μισθό 979 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις μιλάμε μόνο για βασικό μισθό ΔΙΧΩΣ επιδόματα, κρατήσεις και εισφορές.

Για να έχετε μια ιδέα πόσος είναι ο μισθός που τελικά παίρνει στο χέρι ένας ΕΠΟΠ:

Ένας Επιλοχίας ΕΠΟΠ, άγαμος, με 17 χρόνια υπηρεσίας (κλιμάκιο 13, βασικός μισθός 1.369 ευρώ) λαμβάνει καθαρό μισθό περίπου 1.040 ευρώ.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ