Τετάρτη 24/04/2024

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Επιδότηση – αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το πρόγραμμα Κινούμαι ηλεκτρικά 2 (Β κύκλος) είναι πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ηλεκτρικό ποδήλατο ή δίκυκλο/τρίκυκλο.

Ο β’ κύκλος του προγράμματος “Κινούμαι ηλεκτρικά” έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Κινούμαι ηλεκτρικά 2 Τι είναι ηλεκτρικό ποδήλατο

Ηλεκτρικό Ποδήλατο ή διαφορετικά ποδήλατο με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση είναι ένα ποδήλατο εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης με 250W, στο οποίο η ισχύς του κινητήρα διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση ή, αλλιώς, μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται πριν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιδότηση - αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο με το πρόγραμμα "Κινούμαι ηλεκτρικά 2"
Επιδότηση – αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο με το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά 2”

Κινούμαι ηλεκτρικά 2 Επιδότηση για ηλεκτρικά ποδήλατα

Η επιδότηση (Οικολογικό Bonus) για τα φυσικά πρόσωπα για τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι 40%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 800€.

Για ΑμεΑ και οικογένειες με τουλάχιστον τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα δίνεται επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ.

Δικαιούχοι της επιδότησης στην περίπτωση της οικογένειας με τρία (3) και άνω εξαρτώμενα τέκνα είναι η μητέρα και ο πατέρας των εξαρτώμενων τέκνων. Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται προσκομίζοντας το Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και το Έντυπο Ε1 από το www.gsis.gr.

Δεν παρέχεται επιπλέον επιδότηση με απόσυρση και αγορά έξυπνου φορτιστή.

Κινούμαι ηλεκτρικά 2 Αίτηση

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στο https://kinoumeilektrika2.gov.gr

Για την είσοδό σας στην Ψηφιακή Υπηρεσία, θα πρέπει να καταχωρήσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet, επιλέγοντας από την αρχική οθόνη της Εφαρμογής το πεδίο Είσοδος με ΓΓΠΣ. Έπειτα υποβάλλετε την αίτησή σας:

  • Συμπληρώστε τα στοιχεία σας
  • Επιλέξτε από την κατηγορία οχήματος, ποδήλατο και το μοντέλο και την αξία του
  • Επιλέξτε αν έχετε οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα ή είστε ΑμεΑ

Κινούμαι ηλεκτρικά 2 Δικαιολογητικά

Για την υποβολή αιτήματος αγοράς Ηλεκτρικού Ποδηλάτου (Α’ Φάση Υπαγωγής) είναι απαραίτητη η προσκόμιση επίσημης προσφοράς η οποία θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή του εμπόρου.

Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση θα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά το ηλεκτρικού ποδηλάτου και ο έμπορος θα βεβαιώνει ότι ο τύπος του ηλεκτρικού ποδηλάτου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ και είναι επιλέξιμος.

Επιπλέον, ζητείται και η προσκόμιση της Υπεύθυνης Δήλωσης Ποδηλάτου.

Για την υποβολή αιτήματος πληρωμής Ηλεκτρικού Ποδηλάτου (Β’ Φάση Ολοκλήρωσης) είναι απαραίτητη η προσκόμιση:

  • Υπεύθυνης Δήλωσης Αγοραστή
  • Υπεύθυνης Δήλωσης Πωλητή
  • Πιστοποιητικό συμμόρφωσης ποδηλάτου
  • Πρόσφατη εκτύπωση Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας μέσω της πλατφόρμας aade.gr (μόνο στην περίπτωση Κατηγορίας Β σύμφωνα με την προκήρυξη της Δράσης)

Στην περίπτωση των ποδηλάτων δεν έχει εφαρμογή η απόσυρση οχήματος. Η επιδότηση απόσυρσης δικύκλου/τρικύκλου εφαρμόζεται όταν ο ωφελούμενος αποσύρει δίκυκλο/τρίκυκλο.

Η Υπεύθυνη Δήλωση Πωλητή του Παραρτήματος ΙΙΙ της ΚΥΑ για το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι απαραίτητο δικαιολογητικό και η έλλειψη αυτής οδηγεί σε απόρριψη και μη καταβολή του οικολογικού bonus. Συστήνεται σε όλους να λαμβάνουν την σχετική υπεύθυνη δήλωση πριν την πληρωμή της αξίας του ποδηλάτου και της παραλαβής του.

Η αγορά ποδηλάτου από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποδεκτή ωστόσο παραμένει η δεσμευτική υποχρέωση της προσκόμισης των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην ΚΥΑ της δράσης. Για την υποβολή τους είναι αποδεκτή η αγγλική γλώσσα.

Διαβάστε την ΚΥΑ (αρχείο pdf) για την προκήρυξη της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ – Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ΦΕΚ 3981/27 Ιουλίου 2022):

Κατεβάστε και εκτυπώστε τα απαραίτητα έντυπα (πρότυπο προσφοράς και υπεύθυνη δήλωση) που θέλετε για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”:

Σημειώνεται ότι για την επιλεξιμότητα των ηλεκτρικών ποδηλάτων ορίζονται αυστηρά τα παρακάτω κριτήρια:

α) Είναι εξοπλισμένα με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης με 250 W, στα οποία η ισχύς του κινητήρα διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση και μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται πριν η ταχύτητα του οχήματος φτάσει τα 25 χλμ/ώρα.

β) Δεν διαθέτουν εγκατεστημένο μηχανισμό που να τα θέτουν σε κατάσταση αυτόνομης κίνησης (δηλαδή χωρίς τη χρήση ποδωστήριων – πεντάλ) μέσω του ηλεκτροκινητήρα, εκτός της περίπτωσης που ο ανωτέρω μηχανισμός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του οχήματος υπερβεί τα 6 χλμ/ώρα.

γ) Εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 168/2013, σύμφωνα με την παράγραφο 2 (εδάφιο θ) του άρθρου 2 αυτού και να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που ισχύουν για τα ποδήλατα,
δ) πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού προτύπου ασφαλείας προϊόντος ΕΛΟΣ EN 15194 ή τυχόν αντικατάστασή.

ε) διαθέτουν από τον κατασκευαστή τους ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο αυτού, Δήλωση συμμόρφωση (Declaration of Conformity) που δηλώνει ότι το όχημα πληροί και συμμορφώνεται με όλες τις εφαρμοστέες ενωσιακές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 765/2008 και του προτύπου ασφαλείας προϊόντος ΕΛΟΣ EN 15194, ή τυχόν αντικατάσταση αυτού και έχουν τοποθετημένο σε εμφανή θέση, σήμα CE σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 765/2008, καθώς και τη λοιπή σήμανση που προβλέπεται από το ανωτέρω πρότυπο ασφαλείας, ή τυχόν αντικατάσταση αυτού.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ