Παρασκευή 29/03/2024

Καστελόριζο: 78 έτη ελευθεριάς και Αιώνες ακολουθούν!

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 78ης επετείου της Απελευθέρωσης του Καστελόριζου (νήσος Μεγίστη).

Καστελόριζο: 13 Σεπτεμβρίου Επέτειος Απελευθέρωσης

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό “Ναύαρχος Κουντουριώτης” κατέπλευσε στο λιμάνι και το Καστελλόριζο ή Μεγίστη, ήταν το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε από την διπλή Κατοχή κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Καστελλόριζο υπήρχαν Ιταλικές δυνάμεις.

-Διαφήμιση-

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την Απελευθέρωση της Νήσου Μεγίστης παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, στη Ρόδο.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, καθώς και κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Καστελλόριζου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου Μεγίστης και επισκέφθηκαν το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΡΟΥΣΣΕΝ.

Παναγιωτόπουλος: Στο Καστελλόριζο η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά!

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της επισκέψεώς του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε τα εξής:

-Διαφήμιση-

«Με αισθήματα χαράς, αλλά και περισσότερο τιμής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Μεγίστη να εορτάσουμε την Επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αίσθηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εσχατιά της Ελλάδας, αλλά ακριβώς στο σημείο απ’ όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος της, ακριβώς όπως ο Έβρος είναι το σημείο όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο χερσαίος χώρος της.

Πραγματικά είναι σπουδαίο για μας και τιμή μας να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό τον τόπο, τους Ακρίτες του κι ένα σημείο στο οποίο «η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά».

Για εμένα προσωπικά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν περιποιώ τιμή στο Καστελόριζο διότι παραβρισκόμαστε εδώ η Πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επ’ ευκαιρία της Επετείου, αλλά η τιμή είναι δική μας να παραβρισκόμαστε σήμερα στο Καστελόριζο. Χρόνια πολλά!»

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η νήσος Μεγίστη είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο του Ελληνισμού!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλουν στο Ανατολικότερο άκρο της Πατρίδας μας και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση.

-Διαφήμιση-

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκεται στο Καστελόριζο στην Επέτειο Απελευθερώσεως και Ενσωματώσεως της Νήσου στον Εθνικό κορμό, επισημαίνοντας ότι «Η νήσος Μεγίστη του Συμπλέγματος, αλλά Μεγίστη και στις ψυχές των Ελλήνων, είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο του Ελληνισμού, πολύ συμβολικό».

Επίσης ανέφερε ότι είναι «υπερήφανος που ηγείται αυτών των ΕΔ, οι οποίες προασπίζονται την εδαφική κυριαρχία και Εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος».

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις