Τρίτη 23/04/2024

Το 27ο διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ στα Χανιά

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence – IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίου είναι η χώρα μας και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης, εγκαινιάστηκε σήμερα 19 Οκτωβρίου 2021, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αριστείας παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο (Paolo Ruggiero), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Διοικητής IMAD CoE Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Τζίκας.

Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής & Αντιπυραυλικής Άμυνας

Το Κέντρο Αριστείας στα Χανιά, αποτελεί το 27ο διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ. Συνεστήθη ως οντότητα της Συμμαχίας στις 8 Απριλίου 2020 με την υπογραφή του Επιχειρησιακού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας ως Framework Nation και της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας ως Sponsoring Nations.

Οι διαδικασίες της ενεργοποίησής και υπαγωγής του στο διεθνές καθεστώς του Πρωτοκόλλου των Παρισίων ολοκληρώθηκαν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την 25 Ιανουαρίου 2021.

Το Κέντρο Αριστείας παρέχει στην Συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Παναγιωτόπουλος: Το Κέντρο Αριστείας αναδεικνύει την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει δε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στις, ήδη υφισταμένες, Μονάδες και Κέντρα στα Χανιά, που αναδεικνύουν την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Κρήτη είναι νησί εξέχουσας στρατηγικής σημασίας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημαντική προστιθέμενη αξία του Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, δεδομένων των σημαντικών συμμαχικών εγκαταστάσεων που εδρεύουν στην Κρήτη, καθώς και λόγω της εξέχουσας στρατηγικής σημασίας του νησιού τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ως προς τη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ