11.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 13 Δεκεμβρίου η Σφαγή των Καλαβρύτων

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου....

Σαμαράς: Βόμβες για ελληνοτουρκικά και παράνομη μετανάστευση

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά εστίασε στην...

Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ το Πρακτικό της Βέρνης

ΑρχικήΕλλάδαΗ Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ το Πρακτικό της Βέρνης

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ επανέφερε το Πρακτικό της Βέρνης.

Ελλάδα και Τουρκία είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας τον Νοέμβριο του 1976, συνυπογράφοντας το Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο έθετε το πλαίσιο του διαλόγου.

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συμφώνησαν να υπογραφεί το Πρακτικό της Βέρνης από τους Πρέσβεις Τζούνη και Bilge, της Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, στις 11 Νοεμβρίου 1976.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το 1981, ο διάλογος τερματίσθηκε άπρακτος λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων και της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οπότε εξέπνευσε παράλληλα και το Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο αφορούσε τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και επομένως η ισχύς και η διάρκειά του τελούσαν σε άμεση συνάρτηση με εκείνες.

Τον Μάρτιο του 1982 η ελληνική πλευρά ξεκινά να δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από το Πρακτικό της Βέρνης. Με την κρίση του 1987, η Ελλάδα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνει αποχώρηση και 12 μήνες μετά τον Μάρτιο του 1988 παύει να ισχύει το Πρακτικό της Βέρνης για την Ελλάδα. (Άγγελος Συρίγος, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, 2021 σ. 329)

Η Τουρκία από την πλευρά της, δεν έπαψε ποτέ να ισχυρίζεται ότι είναι ένα ενεργό και σε ισχύ Πρακτικό. Για αυτό το λόγο, το “Πρακτικό της Βέρνης” το αναφέρει ως “Διακήρυξη της Βέρνης” για να τονίσει τη σημαντικότητά του.

Ήδη από το 1987 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δήλωση στην Καθημερινή (6 Μαρτίου 1987) ότι η Ελλάδα θα παραβίαζε το Πρακτικό της Βέρνης αν προέβαινε σε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

37 χρόνια αργότερα, φέτος (Νοέμβριος 2024) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ανέφερε: “το Υπουργείο Εξωτερικών ασχολήθηκε πρόσφατα με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη μελλοντική μας υφαλοκρηπίδα, το Αιγαίο, σε αντίθεση με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 μεταξύ των δύο χωρών και το διεθνές δίκαιο.”.

Δήλωση Γιασάρ Γκιουλέρ για το Πρακτικό της Βέρνης όπως τη μετέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας  (27/11/2024)
Δήλωση Γιασάρ Γκιουλέρ για το Πρακτικό της Βέρνης όπως τη μετέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας (27/11/2024)

Το Πρακτικό της Βέρνης

Οι όροι του πρακτικού της Βέρνης (στη νεοελληνική):

1.Η διαπραγμάτευση θα είναι ειλικρινής, εμπεριστατωμένη και θα πραγματοποιηθεί με καλή πίστη, έτσι ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με κοινή συναίνεση.
2.Η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι αυστηρά εμπιστευτική.
3.Τα δύο μέρη διατηρούν τις θέσεις τους, στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
4.Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην χρησιμοποιήσουν σε καμία περίπτωση τις διατάξεις του παρόντος εγγράφου και τις προτάσεις που υποβάλλει η κάθε πλευρά κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
5.Τα δύο μέρη συμφωνούν να μην υπάρξουν δηλώσεις ή διαρροές στο Τύπο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, εκτός αν αποφασίσουν διαφορετικά με κοινή τους συμφωνία.
6.Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ή πράξη σχετική με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία θα ήταν αδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση.
7.Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, σε ό, τι αφορά στις διμερείς τους σχέσεις, να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ή πράξη η οποία θα μπορούσε να μειώσει το κύρος του άλλου.
8.Τα δύο μέρη συμφωνούν να μελετήσουν την πρακτική των κρατών και τους διεθνείς κανόνες γι’ αυτό το θέμα, με σκοπό να αποκομίσουν ορισμένες αρχές και πρακτικά κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην περίπτωση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών
9.Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μια μεικτή Επιτροπή με εξ εθνικούς αντιπροσώπους.
10.Τα δύο μέρη αποδέχονται να συμφωνήσουν στο ρυθμό που θα ακολουθήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μετά από μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα