Τετάρτη 24/04/2024

HumanRights360: Παραδέχεται ότι η νησίδα δεν ήταν ελληνική – Ανακοίνωση Υπ. Μετανάστευσης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Σε δήλωσή του ο ιδρυτής της ΜΚΟ HumanRights360 αναφέρει ότι εσφαλμένα έλεγαν ότι η νησίδα με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο ήταν ελληνική.

Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης δικαιολογεί το λάθος αναφέροντας ότι η ΜΚΟ χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία ενόσω γνώριζαν ότι “η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του”.

Στις 12 Αυγούστου η ΜΚΟ είχε γράψει στο twitter σχετικά με τη νησίδα ότι “σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα” και σημείωσε ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) τους “παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας”.

HumanRights360: Σφάλαμε για τη νησίδα αλλά το λέμε… μόνο στα ελληνικά

Τονίζεται ότι ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας ήταν συνεχής με αναρτήσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (twitter, facebook).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δήλωση της ΜΚΟ είναι μόνο στα ελληνικά, ενώ τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η αγγλική έκδοση του ιστοτόπου της ΜΚΟ (15 Sep 2022 22:42:26 UTC) δεν την περιέχει καθώς επίσης δεν έχει κοινοποιηθεί στους λογαριασμούς της ΜΚΟ στα ΜΚΔ (15 Sep 2022 22:33:31 UTC).

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ HumanRights360 αναφέρει επίσης “η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική του πρωτοβουλία” και ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε εκείνος υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσης.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε στις 27 Αυγούστου ότι στο ΚΥΤ Φυλακίου “βρέθηκε ως μέρος της αποστολής των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των προσφύγων Greek Council for Refugees (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ) και HumanRights360 (ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 360)”

Σημειώνεται ότι και η δεύτερη ΜΚΟ που ανέφερε ο δημοσιογράφος (η GreekCouncilRefugees) έκανε αναρτήσεις στα ΜΚΔ copy-paste αυτών της HumanRights360.

Αναλυτικά η δήλωση του Ιδρυτή της της ΜΚΟ HumanRights360, Επαμεινώνδα Φαρμάκη:

“Η οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση προγραμμάτων αυτού του αντικειμένου λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συνεργάζεται με διεθνείς και κρατικούς φορείς καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνική Αστυνομία, FRONTEX, ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Συνήγορο του Πολίτη), και συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, διατηρώντας πάντοτε μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας με το Κράτος και την κοινωνία των πολιτών.

Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Σε σχέση με τη υπόθεση «των 38 του Έβρου» σημειώνουμε τα εξής:

  • Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
  • Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.

Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προς παροχή οποιασδήποτε επιπλέον διευκρίνισης.”

Υπουργείο Μετανάστευσης: Ιδού ο Έβρος…

Με αφορμή την συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΜΚΟ το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει ότι επιβεβαιώνεται η άποψη που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει “συνήθως λαλίστατο” να τοποθετηθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης:

“Καθώς νέα στοιχεία ξεκάθαρα αμφισβητούν το ψέμα περί νεκρού παιδιού στον Έβρο, έρχεται με ειλικρίνεια η ΜΚΟ HumanRights360 που είχε καταθέσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιβεβαιώσει την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας.

Εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό και πιο συγκεκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Αναμένουμε -εδώ και πολλές μέρες- τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί.

Ιδού ο Έβρος…”

Η δήλωση της ΜΚΟ ήρθε μετά την κατάθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το Νότη Μηταράκη στοιχείων για την υπόθεση με τους 38 μετανάστες στη νησίδα τα οποία αποτυπώνουν σύμφωνα με τον Υπουργό ανακολουθίες ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή τρίτων.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ