Πέμπτη 25/04/2024

Ο Γέροντας Ιωσήφ και το Πολεμικό Ναυτικό

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΓΕΝ για την ολοκλήρωση του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της ΣΝΔ, μας έκαναν εντύπωση 3 φωτογραφίες.

Σε αυτές εμφανίζεται ο Γέροντας Ιωσήφ από το Λαυρεωτικό Ι. Κελλί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα να κυματίζει την σημαία με τον δικέφαλο αετό βλέποντας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην πρώτη φωτογραφία αποτυπώνεται η Βίγλα, του Ακρωτηρίου Άκραθως, Αγίου Όρους και 2 πολεμικά πλοία. Αριστερά, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ (F 452) και δεξιά το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Α-374). Η φωτογραφία λαμβάνεται από τρίτο σκάφος άγνωστης ταυτότητας.

Το Ιερό Κελλί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα στο Άγιο Όρος. Φωτογραφία: ΓΕΝ
Η Βίγλα, του Ακρωτηρίου Άκραθως, Αγίου Όρους. Φωτογραφία: ΓΕΝ

Στην δεύτερη φωτογραφία αποτυπώνεται Στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού να αποτίει στρατιωτικό χαιρετισμό στον Μοναχό Ιωσήφ.

Βίγλα, του Ακρωτηρίου Άκραθως, Αγίου Όρους
Το Ιερό Κελλί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα στο Άγιο Όρος. Φωτογραφία: ΓΕΝ

Η τρίτη φωτογραφία εστιάζει στον Μοναχό Ιωσήφ να κυματίζει την σημαία.

Ο Γέροντας Ιωσήφ από το Λαυρεωτικό Ι. Κελλί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα να κυματίζει την σημαία με τον δικέφαλο αετό βλέποντας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού
Ο Γέροντας Ιωσήφ κυματίζει την σημαία στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία: ΓΕΝ

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν την περιοχή και οι Σπουδαστές της ΣΝΔ έριχναν φωτοβολίδες ενόσω ηχούσαν οι κόρνες των πλοίων. Η συνέχεια στο παρακάτω βίντεο…

Γέροντας Ιωσήφ: Ο Αγιορείτης Προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο μοναχός Ιωσήφ γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης) το 1958.

Ο Μοναχός Ιωσήφ στο κελί του στο Άγιο Όρος.
Ο Μοναχός Ιωσήφ στο κελί του στο Άγιο Όρος.

Απόφοιτος της Σχολής ιεροψαλτών Μητροπόλεως Κορίνθου. Στην μουσική του συγκρότηση συνέβαλαν επίσης ο κατά σάρκα πατέρας του ιερέας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ο πρωτοψάλτης του Αγίου Νικολάου Κορίνθου Ιωάννης Σπανός και ο Αθανάσιος Παϊβανάς, μαθητής του Θρασυβούλου Στανίτσα.

Μοναχός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (1983-1989), όπου συνέψαλλε σταθερά με τους λοιπούς πατέρες της Μονής.

Σήμερα μονάζει στο ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά στη Βίγλα, του ακρωτηρίου Ακραθως, Αγίου Όρους.

Το Λαυρεωτικό Ιερό Κελλί του Αγίου Μηνά στο Άγιο Όρος

Το Κελλί του Αγίου Μηνά, ευρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιο-ανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος.

Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό.

Ψηλά στους βράχους, αρχικώς κατοικούνταν δύο σπηλιές, μία ανατολικώς, μία νοτίως.

Ένα διόρωφο κελλί κτίσθηκε εις τα τέλη του 19ου αιώνος, το οποίο εκάηκε από κεραυνό. Εις τα 1933, όπως αναφέρεται σε λίθινη επιγραφή, κτίσθηκε ο Ιερός Ναός του Κελλίου, επ΄ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Μηνά (εορτάζει 11 Νοεμβρίου), καθώς και δεύτερος όροφος του Κελλίου στη βόρεια πλευρά, που κάηκε και πάλιν από κεραυνό, διασωθέντος ως τόσον του Ναού. Ο Ναός ούτος, εκτίσθη παρά τινος Μοναχού Μηνά, το δε ξυλόγλυπτον τέμπλον, θύρες και παράθυρα είναι έργα του γέροντος εκείνου, αρίστου οντως ξυλουργού.

Τo αριστουργηματικά μαρμάρινο δάπεδο του Ναού (1997-1998 είναι έργο του Μοναχού Ιωσήφ, με ακριβέστατα γεωμετρικά ψηφιδωτά. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται είναι: στο κέντρο υπάρχει ένθετη μία πέτρα από το όρος Σινά, ώστε ο τόπος να είναι τόπος Σινά– τόπος προσευχής. Γύρω, υπάρχει αριστοτεχνικός πλοχμός, αρχαίο σχέδιο, με χρωματικές επιλογές που παραπέμπουν στις φυλές των ανθρώπων και την ευκτέα αγάπη και ομόνοια αυτών. Στις γωνίες του δαπέδου, απεικονίζονται τέσσερα δελφίνια, θαυματουργικώς παρόντα σε βίους Αγίων. Επίσης, υπάρχει η επιγραφή, μία λέξη πλάϊ σε κάθε δελφίνι Ιωσήφ αιτεί έλεος, 1997, μία αιώνια παράκληση.

Πηγή: Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής (2001), Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, Σώμα Πρώτο, Οκτάηχα Μέλη, σ.34, Κέντρον Ερευνών και εκδόσεων, Αθήνα

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ