Δευτέρα 20/05/2024

Ευρωεκλογές 2024: Μάθετε πώς θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Οι Ευρωεκλογές 2024 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024. Μάθετε πόσους σταυρούς θα βάλετε στο ψηφοδέλτιο και πότε ανοίγουν καθώς και πότε κλείνουν οι κάλπες στην Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 για την ανάδειξη των είκοσι ένα (21) Ελλήνων ευρωβουλευτών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διενεργηθούν με τους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Βασικοί εκλογικοί κατάλογοι

Στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι, ανά δήμο, όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, δηλαδή, έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2007 (αρθ.4 π.δ. 26/2012- δικαίωμα του εκλέγειν).

Για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές (νέοι εκλογείς, μεταβολές λόγω μεταδημότευσης, διόρθωσης στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας, θανάτου) της Α’ Αναθεώρησης (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024) που έχουν συντελεστεί μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024 (αρθ.12 π.δ. 26/2012).

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών

Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές (αιτήσεις εγγραφής/διαγραφής) που έχουν συντελεστεί μέχρι και την 30η Απριλίου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος είχε κάνει αίτηση στις εθνικές εκλογές, να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης του και δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί, θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές στον ίδιο τόπο.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου έληξε στις 29 Απριλίου 2024.

Μάθε που Ψηφίζεις

Για να μάθετε που ψηφίζεται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών “Μάθε που Ψηφίζεις”.

Στην εφαρμογή “Μάθε που Ψηφίζεις”, χωρίς κωδικούς taxisnet, συμπληρώνετε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) και μαθαίνετε τον τόπου που ψηφίζεται.

Στους εκλογείς οι οποίοι επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν εμφανίζεται ειδική ένδειξη. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή SMS. Αν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως το Σάββατο 8/6/2024 και ώρα 17:00, οι ανωτέρω εκλογείς, αφού ενημερωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο “Μάθε Πού Ψηφίζεις”.

Οι σταυροί στις Ευρωεκλογές 2024

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων, δηλ. 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξει να ψηφίσει. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Σημειώνεται ότι, η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε πολιτικό κόμμα έχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα.

Οι κάλπες στην Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές 2024 θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ