Κυριακή 28/04/2024

Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Ποιοι εργάζονται – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 μεταφέρθηκε η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς 2022. Ποιοι εργάζονται την Εργατική Πρωτομαγιά 2022 και πώς αμείβονται. Τι θα γίνει με τα σχολεία, πότε θα ανοίξουν.

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υποχρεωτική αργία για την Πρωτομαγιά 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατέθηκε για την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Ποιοι εργάζονται στην εργατική Πρωτομαγιά 2022

Σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Νόμου 4468/2017 (ΦΕΚ 61/Α/28-4-2017) “η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.”

Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β) σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Τα σχολεία θα άνοιγαν την Δευτέρα 2 Μαΐου, επειδή όμως έχει μεταφερθεί την ημέρα αυτή η υποχρεωτική αργία για την Πρωτομαγιά 2022, τα σχολεία θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαΐου 2022.

Παρακαλώ διαβάστε κάθε πότε θα κάνουν self test οι μαθητές από την Πρωτομαγιά και έπειτα καθώς και πότε γίνεται πλέον η δήλωση στο Edupass Gov

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ