Πέμπτη 25/04/2024

Έβρος: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου – Θα μένουν 1.500 άτομα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αντιδράσεις κατοίκων για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο

Ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου οι εργασίες για την επέκταση της δομής του υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής – Ταυτοποίησης/ Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ) Φυλακίου Έβρου.

Η νέα δομή στο Φυλάκιο Έβρου θα κατασκευαστεί με εγκεκριμένη 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων. Συνολικά δηλ. θα έχει δυναμικότητα διαμονής 1.500 ατόμων. Περιμετρικά θα έχει διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο πλάτους έξι μέτρων ανάμεσα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η αναβάθμιση του Φυλακίου δεν αφορά στην μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο στην περιοχή και αποφασίστηκε για εθνικούς λόγους.

Διαφαίνεται ότι στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν μια ιδιαίτερη αντίληψη στο τί είναι εθνικοί λόγοι.

Αν εθνικός λόγος είναι η χιλιοειπωμένη “κλειστή/ελεγχόμενη δομή” τότε η απαγόρευση εισόδου τί είναι;

Σαφώς και γίνεται αντιληπτή η ηττοπάθεια που διακατέχει τους κυβερνώντες καθόσον θεωρείται δεδομένη η παράνομη είσοδος και η αδυναμία πλήρους ασφάλισης τόσο των συνόρων με την Τουρκία όσο και με την ευρωπαϊκή (sic) Βουλγαρία.

Αντιδράσεις στον Έβρο για τη νέα δομή

Ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης ανέφερε:

“ΚΥΤ Φυλακίου. Έναρξη εργασιών για επέκταση εν κρυπτώ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Με επικεφαλή τον πρόεδρο της κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη (εύχομαι να είναι καλά) η πρώτη αντίδραση. Ελπίζω να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και κυρίως λογική από τους σχεδιαστές ,σε ένα θέμα καθαρά και πρωτίστως ΕΘΝΙΚΟ.”

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, ενώ έκανε καθιστική διαμαρτυρία, επιχειρήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά, η απομάκρυνσή του, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Ορεστιάδας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου κατέρρευσε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Πλέον βρίσκεται υγιής στο σπίτι του.

ΚΥΤ Φυλακίου: Η Κερκόπορτα στον Έβρο η οποία… “έκλεισε”

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) τον Ιανουάριο 2021, αντιτάχθηκε στη δημιουργία δομής μεταναστών στον Έβρο, χαρακτηρίζοντας “την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές” ως Κερκόπορτα στον Έβρο.

Η ΕΑΑΣ τον Μάρτιο 2021 εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για “την απόφαση της Κυβέρνησης για τη μη επέκταση του ΚΥΤ στο χωριό Φυλάκιο στον ακριτικό Έβρο.”

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ