Πέμπτη 28/03/2024

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Δύο φορές μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Δύο φορές κηρύχθηκε Επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω της Τουρκίας μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο .

Η πρώτη επιστράτευση μετά από αυτήν του 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε το 1987 και η δεύτερη το 1996. Επιλέγουμε να αναφερθούμε σε αυτές τις δύο και όχι στης Κύπρου, διότι κηρύχθηκαν λόγω -αυτού που λένε σήμερα και εφησυχάζονται ορισμένοι- “θερμού επεισοδίου”…

-Διαφήμιση-

Επιστράτευση 1987

Τους πρώτους μήνες του 1987 η Τουρκία έστειλε διαδοχικά τα πλοία ωκεανογραφικών ερευνών Πίρι Ρέις και Σισμίκ στο Αιγαίο, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα σεβασθεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

Καθώς η ένταση κλιμακωνόταν, οι διπλωματικές προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν όλες, με συνέπεια ο Στρατός να βρεθεί σε επιφυλακή, ενώ στις 27 2000 Μαρτίου 1987 διατάχθηκε Μερική Επιστράτευση.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας για την Μερική Επιστράτευση του 1987
Πρωτοσέλιδο εφημερίδας για την Μερική Επιστράτευση του 1987

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν όλοι οι πυρήνες και οι έφεδροι της αυτόματης ένταξης και σημειακά όλοι οι κοινοί έφεδροι με κρίσιμες ειδικότητες (αντιαρματιστή και νοσηλευτή), ενώ δεν διενεργήθηκαν επιτάξεις οχημάτων-μέσων.

Ο μηχανισμός της κινητοποίησης του εφεδρικού δυναμικού λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό.

-Διαφήμιση-

Στο βίντεο, από το κανάλι ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ο τότε Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου ομιλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Επιστράτευση 1996

Η τελευταία κινητοποίηση του εφεδρικού δυναμικού της χώρας, έλαβε χώρα στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1996.

Αφορμή ήταν το θερμό επεισόδιο που ξεκίνησε με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων Ίμια, 2,5 ναυτικά μίλια ανατολικά της Καλολίμνου.

Ο Στρατός Ξηράς στις 30 2355 Ιανουαρίου 1996, διέταξε Μερική Επιστράτευση της τοπικής εφεδρείας στην περιοχή της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν όλοι οι πυρήνες, οι έφεδροι της αυτομάτου ένταξης τοπικά διαμένοντες και οι αναπληρωματικοί έφεδροι, ενώ δεν διενεργήθηκαν επιτάξεις οχημάτων-μέσων και κινήσεις στελεχών, που υπηρετούσαν στην ενδοχώρα, προς τις Μονάδες των συνόρων.

Ο μηχανισμός της κινητοποίησης του εφεδρικού δυναμικού λειτούργησε κατά άψογο τρόπο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χιόνι στη Θράκη και βροχή στα νησιά του Αιγαίου), η προσέλευση των εφέδρων ήταν εντυπωσιακή και ταχύτατη και η αποστράτευσή τους έλαβε χώρα την ίδια μέρα μέχρι το μεσημέρι.

-Διαφήμιση-

Μάθε τί ισχύει στην Επιστράτευση και ποιες ηλικίες καλούνται

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις