Παρασκευή 24/05/2024

Δακτύλιος: Πότε ξεκινάει και πότε λήγει – Ποια οχήματα κινούνται ελεύθερα

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Πότε ξεκινάει και πότε λήγει ο Δακτύλιος Αθηνών το 2023. Μάθετε ποια οχήματα κινούνται ελεύθερα.

Ο Δακτύλιος είναι ένα μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και βασίζεται στην εκ περιτροπής κυκλοφορία με βάση τον λήγοντα αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ο Δακτύλιος Αθηνών ισχύει από τις 16 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Δακτύλιος 2024: Χάρτης με τα όρια και τους δρόμους

Τα όρια του δακτυλίου σχηματίζονται από τις παρακάτω λεωφόρους και οδούς: Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λεωφόρος Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Δείτε τον χάρτη με τον Δακτύλιο Αθηνών:

Πράσινος Δακτύλιος Αθήνας: Χάρτης του Δακτυλίου. Εικόνα: openstreetmap.org
Πράσινος Δακτύλιος Αθήνας: Χάρτης του Δακτυλίου. Εικόνα: openstreetmap.org

Σημειώνεται ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Δείτε τον χάρτη ορίων του δακτυλίου Αθηνών στο OpenStreetMap.

Δακτύλιος 2024: Οι ημέρες που ισχύει

Ο Δακτύλιος Αθηνών τίθεται σε εφαρμογή για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Ποια οχήματα κινούνται ελεύθερα στον Δακτύλιο Αθηνών

Η ελεύθερη κίνηση στον δακτύλιο της Αθήνας επιτρέπεται για τα οχήματα που ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • ηλεκτρικό
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • υβριδικό
  • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Για να εκδώσετε το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά από την ειδική πλατφόρμα του gov.gr

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας, μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν στον Δακτύλιο ελεύθερα εφόσον έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Για άδειες εισόδου μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων στο δακτύλιο επιλέξτε εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ