15 C
Athens
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Αντιπυρική περίοδος 2025: Με τα μισά Canadair και 49 νοικιασμένα εναέρια μέσα η αεροπυρόσβεση

ΕλλάδαΑντιπυρική περίοδος 2025: Με τα μισά Canadair και 49 νοικιασμένα εναέρια μέσα η αεροπυρόσβεση

Με μειωμένα Canadair και PZL ξεκινά η αντιπυρική περίοδος 2025. Καθυστερήσεις στα νέα Καναντέρ DHC-515 και αναβάθμιση CL-415. Αυξημένες ανάγκες αεροπυρόσβεσης.

Με περιορισμένα μέσα ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία η διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2024.

Παρά τις προσπάθειες της Πολεμικής Αεροπορίας να αυξήσει τη διαθεσιμότητα, ακόμη και μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την Πέμπτη 1η Μαΐου, ο μέσος όρος κατά προσέγγιση των διαθέσιμων Canadair (CL-215 και CL-415) – χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ενδεχόμενες μελλοντικές βλάβες – διαμορφώνεται στα 9 αεροσκάφη έναντι 17 πέρυσι, ενώ τα Πεζετέλ (PZL Μ18Β) ανέρχονται σε 17 έναντι 22 το 2024. (Καθημερινή, 28/4/2025)

Τονίζεται ότι, το “ξήλωμα” πιλότων με τις έκτακτες κρίσεις, επειδή είχαν “μεγάλο βαθμό”, ενδέχεται να μειώσει τις ημερήσιες διαθέσεις των Πεζετέλ της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ). (enikos.gr, 10/2/2025)

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε πρόσφατα (22/4) ότι η Ελλάδα έχει νοικιάσει 49 εναέρια μέσα (ελικόπτερα Ericsson και αεροπλάνα Air Tractor) μέσω του προγράμματος “NATO Support and Procurement Agency” (NSPA) για την φετινή αντιπυρική περίοδο ενώ τα αεροπορικά μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, θα είναι 30 με 35.

Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού σε αποστολή αεροπυρόσβεσης
Ελικόπτερο CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού σε αποστολή αεροπυρόσβεσης

Καταπόνηση στα Chinook

Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι και η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων CH-47 Chinook, με μόλις τρία να βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις χρήσης. (Καθημερινή, 28/4/2025)

Η συμμετοχή των ελικοπτέρων CH-47D Chinook στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης ενέχει κινδύνους για την Αεροπορία Στρατού καθώς:

  • Μειώνεται η δυνατότητα να ανταποκριθεί στην επιχειρησιακή αποστολή της, λόγω των επιπρόσθετων υποχρεώσεων της αεροπυρόσβεσης.
  • Υποβαθμίζεται το επίπεδο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης βάσει της αποστολής καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι διαφορετικές από αυτές που απαιτούνται στην αεροπυρόσβεση και ο διαθέσιμος χρόνος για εκπαίδευση μειώνεται λόγω των ωρών που θα διατίθενται για ετοιμότητα και πτήσεις αεροπυρόσβεσης.
  • Προκύπτουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο χρονικό ορίζοντα επιχειρησιακής αξιοποίησης των ελικοπτέρων και μείωση του ορίου ζωής ή/και αύξηση του κόστους λειτουργίας/εκμετάλλευσης, λόγω εκτεταμένων αναγκών συντήρησης.
  • Απαιτείται εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων ώστε να καταστεί ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αεροπυρόσβεσης.
Έλεγχος-συντήρηση CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού μετά από αποστολή αεροπυρόσβεσης
Έλεγχος-συντήρηση CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού μετά από αποστολή αεροπυρόσβεσης

Νέα Canadair και αναβάθμιση υπαρχόντων

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair DHC-515, τον διάδοχο των γερασμένων Canadair CL-215 και CL-415.

Η γραμμή παραγωγής των Καναντέρ, στον Καναδά, είχε σταματήσει για μια δεκαετία και η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 7 νέα αεροσκάφη Canadair DHC-515 με τα πρώτα να προσγειώνονται στην Ελλάδα και να εντάσσονται στο στόλο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης “Πρωτέας” (383 ΜΕΕΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2028 και μετά.

Παράλληλα, εκκρεμεί και η αναβάθμιση επτά ελληνικών CL-415 σε επίπεδο DHC-515, έργο 43 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα