Παρασκευή 29/03/2024

Ανεπιθύμητοι 12 Ρώσοι διπλωμάτες – Εμπλοκή ΕΥΠ και απειλές Ρωσίας

Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι (personae non gratae) στην Ελλάδα.

Μία ημέρα πριν την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στην Βουλή των Ελλήνων, 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κηρύχθηκαν ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

-Διαφήμιση-

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

“Οι Ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.”

-Διαφήμιση-

Οι διπλωμάτες είναι από την Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Απειλές Ρωσίας

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα απείλησε για δεύτερη φορά την Ελλάδα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Την πρώτη φορά, οι απειλές “καφενείου” στρεφόταν κατά πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, βουλευτών, κομματικών στελεχών, υπουργείων, ΜΜΕ και “διάφορων παπαγάλων” με σκοπό να “συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.”

Στην περίπτωση της απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών, η ρωσική Πρεσβεία έκανε λόγο για καταστροφή του συνόλου των διμερών σχέσεων και απείλησε την Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά “ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ρωσικής Πρεσβείας

“Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

-Διαφήμιση-

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.”

Η ΕΥΠ στις έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η ΕΥΠ διενεργεί επί 18μηνο, με την συνδρομή κλιμακίων των Μυστικών Υπηρεσιών ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, έρευνα για την δράση τους.

Η έρευνα για την ύποπτη δραστηριότητα τους, αναφορές για χρηματισμούς ιδιωτών κ.α. οδήγησε σε συμπεράσματα προώθησης ρωσικών θέσεων σε διάφορα ζητήματα αλλά και ενίσχυση αντικυβερνητικών η αποσταθεροποιητικών απόψεων στην Ελλάδα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις