Παρασκευή 29/03/2024

Τραγωδία στο Αιγαίο: Τούρκοι διακινητές “έπνιξαν” παιδιά και γυναίκα – Το Λιμενικό κατάφερε και έσωσε 22 – Κανένας με σωσίβιο

Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο, τονίζει ο Νότης Μηταράκης.

Φουσκωτή βάρκα, μη αξιόπλοη, φορτωμένη με 27 άτομα δίχως σωσίβιο και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια υπό την καθοδήγηση Τούρκων λαθροδιακινητών, βρέθηκε να χτυπιέται από τα κύματα ανοιχτά της Χίου, πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα 26 Οκτωβρίου 2021.

Τραγωδία στο Αιγαίο, ανοιχτά της Χίου
Τραγωδία στο Αιγαίο, ανοιχτά της Χίου.

Το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπευσαν προς βοήθεια, όμως ήταν αργά για 2 ανήλικα κορίτσια και 2 γυναίκες που ανασύρθηκαν δίχως να φέρουν ατομικά σωσίβια. Τα θύματα που προέρχονταν από τη Σομαλία, ήταν ηλικίας 4, 11, 25 και 28 ετών, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Το Λιμενικό πρόλαβε να διασώσει 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και 1 παιδί), ενώ 1 έως 4 άτομα φαίνεται να αγνοούνται. Συνολικά, 15 από τους διασωθέντες ήταν από τη Σομαλία, 3 από το Σουδάν και 4 από την Ερυθραία. Κανείς τους δεν κινδύνευε στην Τουρκία.

-Διαφήμιση-

Ο Νότης Μηταράκης έγραψε στο Twitter, σχετικά:

“Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού, 4 παιδιά -όλα μεταξύ 3 και 14 ετών- ανασύρθηκαν νεκρά, 1 άτομο αγνοείται και 22 έχουν διασωθεί και περιθάλπονται στην ξηρά

Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά.”

-Διαφήμιση-

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία (03) αλιευτικά σκάφη και τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 bf.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Λόγω αμεσότητας της επέμβασης των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και των εναέριων μέσων και με βασικό γνώμονα να περισυλλεγούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιτεύχθηκε η διάσωση των είκοσι δύο (22) επιβαινόντων, παρά την δυσκολία που επέφεραν στην επιχείρηση οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδείς εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις