Παρασκευή 19/04/2024

Ουκρανία: Επιχείρηση Επιρροής Ρωσίας με SMS στα κινητά Ουκρανών στρατιωτών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο Μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης και πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό και φθηνό εργαλείο σε μια Επιχείρηση Επιρροής.

Τότε είχαμε παρουσιάσει ως παράδειγμα το μήνυμα που λάμβαναν όσοι και όσες βρισκόταν στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Πολωνία.

Επιχείρηση Επιρροής με αποστολή SMS

Προσφάτως και μετά την αναγνώριση από την Ρωσία της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτικών οι οποίοι δείχνουν τα μηνύματα που έλαβαν στο smartphone τους:

“Η Μόσχα ενέκρινε τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σώσετε τη ζωή σας φεύγοντας από τη ζώνη σύγκρουσης!”

Αυτό που εκτιμούμε είναι ότι οι Στρατιωτικοί που έλαβαν αυτά τα SMS:

α. Βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία οπότε και είναι δυνατή η αποστολή Μηνύματος Εκπομπής Κυψέλης από κεραίες που υπάρχουν στο ρωσικό έδαφος ή
β. Οι αριθμοί των τηλεφώνων τους είναι γνωστοί από τις ρωσικές Υπηρεσίες στα πλαίσια προετοιμασίας της επιχείρησης από το παρελθόν είτε από πρόσφατη επιχείρηση OSINT στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι θεωρούμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί επιχείρηση “κυρίευσης” και “χακαρίσματος” των ουκρανικών τηλεφωνικών κέντρων και κεραιών.

Όπως και να έχει, είδαμε ακόμα μια φορά να εκτελείται στοχευμένη Ψυχολογική Επιχείρηση με αποστολή SMS.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτής στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ο στόχος ήταν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν σχετική εκπαίδευση ενώ σε αυτήν της Ουκρανίας στόχος είναι στρατιωτικοί.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η εκπαίδευση σε θέματα αναγνώρισης εχθρικής προπαγάνδας είναι επιβεβλημένη με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας του κάθε στρατιωτικού και πολίτη να εντοπίζει μόνος του τις επιχειρήσεις επιρροής και παραπληροφόρησης και να αμύνεται εναντίον τους.

Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η Σουηδία έχει δημιουργήσει Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας για επιχειρήσεις επιρροής – παραπληροφόρησης.

Υπενθυμίζεται η αποστολή SMS κατά την διάρκεια των γεγονότων του Μαρτίου 2020 με τα οποία καλούνταν Έλληνες πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ