Παρασκευή 29/03/2024

Ψεύτικα sms για επιστράτευση: Εξιχνίαση της υπόθεσης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα fake SMS

Στις 23 Ιουλίου 2020, την περίοδο όπου η Τουρκία προέβαινε σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, άγνωστα (μέχρι τότε) άτομα έστελναν μαζικά, ψεύτικα SMS που καλούσαν τους πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό.

Ειδικότερα, τα fake SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

-Διαφήμιση-

Την στιγμή που διαπιστώθηκε η αποστολή των ψεύτικων sms εκδόθηκαν σχετικά δελτία τύπου – ανακοινώσεις από το ΥΠΕΘΑ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ενημέρωναν το κοινό για το παντελώς ψευδές του περιεχομένου των SMS.

Παρακάτω το περιεχόμενο από ένα από τα ψεύτικα SMS.

Ψεύτικα sms για επιστράτευση

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι εξιχνιάστηκε υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου (SMS) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δέκα (10) ημεδαπών.

Ψεύτικα sms: Πως έφθασε η Δ.Η.Ε. στους δράστες

Προς διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

-Διαφήμιση-

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις