Πέμπτη 25/04/2024

Ισπανία: Κατασκόπευαν Πρωθυπουργό και Υπ. Άμυνας με λογισμικό Pegasus

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Άμυνας της Ισπανίας παγιδεύθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus.

Ο Υπουργός Προεδρίας της ισπανικής Κυβέρνησης, Φέλιξ Μπολάνος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα κινητά τηλέφωνα του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της Υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες είχαν μολυνθεί με το το λογισμικό Pegasus.

“Οι παρεμβάσεις ήταν παράνομες και εξωτερικές. Εξωτερικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια”, είπε.

Και συμπλήρωσε ότι οι υποκλοπές έγιναν τον Μάιο του 2021 για τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Ιούνιο του 2021 για την Υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες. Τα εν λόγω τηλέφωνα ήταν τηλέφωνα εργασίας που παρασχέθηκαν από το κράτος.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι οι χάκερ άντλησαν 2,6 gigabyte πληροφοριών από το τηλέφωνο του Σάντσεθ και 9 megabyte από το τηλέφωνο της Ρόμπλες.

Ένα smartphone μπορεί να "μολυνθεί" με λογισμικό spyware Pegasus για παρακολούθηση
Ένα smartphone μπορεί να “μολυνθεί” με λογισμικό spyware για παρακολούθηση

Κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus όταν εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα δύναται να εξάγει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει την κάμερα ή το μικρόφωνο και να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία NSO με έδρα το Ισραήλ, η οποία ισχυρίζεται ότι πουλά το λογισμικό της μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για να στοχεύσει εγκληματίες και τρομοκράτες.

Για την “βιομηχανία επιτήρησης προς μίσθωση” (Surveillance-For-Hire) γράψαμε πριν ενώ αναδείξαμε πώς οι Στρατιωτικοί μπορούν να πέσουν στην παγίδα του fake kranosgr.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ