Παρασκευή 19/04/2024

Έρευνα Pegasus: Οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν τη διερευνητική επίσκεψη στο Ισραήλ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αντιπροσωπεία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την “Εξεταστική Επιτροπή για το Pegasus και άλλα spyware” επισκέφθηκε το Ισραήλ, από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου 2022.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Κνεσέτ, εμπειρογνωμόνων καθώς και με τον κατασκευαστή του Pegasus spyware, NSO Group για τις καταχρήσεις εργαλείων παρακολούθησης και τον αντίκτυπό τους στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ.

Κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus

Η “Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης” συστάθηκε το Μάρτιο 2022, μετά την εικαζόμενη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης Pegasus εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών, αξιωματούχων επιβολής του νόμου, διπλωματών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων πολιτών.

Η επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τελική έκθεση μετά από 12 μήνες και να κάνει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των βασικών δημοκρατικών αξιών και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η επιτροπή σχεδιάζει να επισκεφθεί την Πολωνία και την Ουγγαρία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πιθανώς και άλλες χώρες το 2023.

Τι είναι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus

Το κατασκοπευτικό λογισμικό όταν εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα δύναται να εξάγει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει την κάμερα ή το μικρόφωνο και να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.

Το Pegasus είναι γνωστό για την προηγμένη τεχνολογία του, ορισμένες εκδόσεις του οποίου χρησιμοποιούν zero-click exploits. Η μόλυνση γίνεται εξ αποστάσεως και δεν απαιτεί καμία ενέργεια από το θύμα, το οποίο επομένως δεν γνωρίζει ότι η συσκευή του έχει μολυνθεί.

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία NSO με έδρα το Ισραήλ, η οποία ισχυρίζεται ότι πουλά το λογισμικό της μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για να στοχεύσει εγκληματίες και τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο 2022 έγινε γνωστό ότι τα κινητά τηλέφωνα του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της Υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες είχαν μολυνθεί με το λογισμικό Pegasus.

Νωρίτερα είχαμε γράψει πώς μπορούν να παγιδευθούν με κατασκοπευτικό λογισμικό οι Έλληνες Στρατιωτικοί

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ