Παρουσία Δένδια στην τελετή για τον Άγιο Γεώργιο – Ισχυρά μηνύματα μεταρρυθμίσεων για τον Στρατό Ξηράς
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η τελετή εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, καθώς και εκκλησιαστικοί και θεσμικοί φορείς, τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο ως πνευματικό σύμβολο και προστάτη του Στρατού Ξηράς από το 1953.
Ισχυρό μήνυμα μεταρρύθμισης από τον ΥΕΘΑ
Ο Νίκος Δένδιας, απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, εστιάζοντας στην καταπολέμηση «των δράκων» της γραφειοκρατίας, του εφησυχασμού, της ανεπαρκούς εκπαίδευσης, της κακής διαχείρισης και της υποστελέχωσης.
Παρουσιάζοντας το όραμα της Ατζέντας 2030, ο ΥΕΘΑ ανέδειξε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Πολιτείας για τον αμυντικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα συστήματα και τεχνολογίες, όπως το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» και το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής». Τόνισε, επίσης, τη σημασία της διαφάνειας στον αμυντικό σχεδιασμό και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του Λουξεμβούργου. Χρειάζεται δύναμη, ετοιμότητα και στρατηγικό βάθος.
Ολόκληρη η ομιλία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια:
“Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Στον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου. Μιας μορφής κυρίαρχης στη θρησκευτική μας πίστη αλλά και στην λαογραφική μας παράδοση.
Η εικόνα Του όπως λέχθηκε από τον Αρχηγό κοσμεί τις πολεμικές σημαίες του Ελληνικού Στρατού από το 1864. Προστάτης, από το 1953, του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού. Ενός Όπλου που με συνδέει η 28μηνη υπηρεσία μου ως έφεδρου Αξιωματικού.
Ο Άγιος Γεώργιος δεν ανακαλείται στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού μόνο ως ηθικό πρότυπο. Ή ως πρότυπο στρατιωτικής αρετής. Ή όπως ψάλλεται και στην Ιερά του Ακολουθία: «Άγιε του Θεού, Γεώργιε τρισμάκαρ, οπλίτη του Ουρανού και φύλακα της γης». Πέρα από το όνομα του, που η ρίζα είναι ίδια με την γαία, τη γη προέρχεται από τη γη, έχει νόημα σαν παράδειγμα, αν νοηματοδοτεί το σήμερα. Αναφέρθηκε πριν ο Αρχηγός σε έναν στίχο του Βαλαωρίτη.
Εγώ θυμάμαι απ’ τα γυμνασιακά μου χρόνια έναν στίχο του Σεφέρη: «Να σηκωθεί ο Αϊ Γιώργης ο Καβαλάρης να καρφώσει με το κοντάρι στο χώμα τον δράκοντα».
Και ο δράκος, κυρίες και κύριοι, υπάρχει και σήμερα. Και απειλεί το μέλλον του Στρατού όπως τον απειλούν και οι εχθροί μας. Είναι ο δράκος της άχρηστης γραφειοκρατίας. Είναι ο δράκος του εφησυχασμού στις βεβαιότητες του χθες, για να μην πω του προχθές. Είναι ο δράκος της ανεπαρκούς εκπαίδευσης των κληρωτών μας. Είναι ο δράκος των δεκάδων άχρηστων εγκαταστάσεων, τις οποίες συγχωνεύουμε. Είναι ο δράκος των υποστελεχωμένων Μονάδων μας, της ανεστραμμένης πυραμίδας των στελεχών μας. Είναι ο δράκος τον οποίο πρέπει να σκοτώσουμε εμείς. Ελπίζω, κυρίες και κύριοι, ότι ο Άη Γιώργης θα μας βοηθήσει σε αυτό. Γιατί πρέπει να αλλάξουμε πολλά, πάρα πολλά.
Έχω πει επανειλημμένα ότι χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση. Και εσείς τα στελέχη του ελληνικού Στρατού, το ξέρετε καλύτερα από όλους. Η Άμυνα της Πατρίδας απαιτεί μακροπρόθεσμο κι εμπεριστατωμένο, σχεδιασμό.
Και η «Ατζέντα 2030» που είναι η απάντηση της Πολιτείας σε αυτή την μεγάλη ανάγκη, δεν αποτελεί απλή καταγραφή προτεραιοτήτων. Είναι μια ολιστική αντίληψη άμυνας, αποτροπής, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, οικονομικής ανάπτυξης. Η Άμυνα μπορεί να είναι ένας παράγοντας πλουτισμού της κοινωνίας μας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα βελτίωσης της καριέρας, των όρων ζωής, της μισθοδοσίας των στελεχών μας.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι συμβατικές και υβριδικές απειλές, οι τεχνολογικές εξελίξεις, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ενός πλήρους ανασχεδιασμού. Γιατί όπως επίσης έχω πει επανειλημμένα, η Ελλάδα δεν έχει την ευτυχία του Λουξεμβούργου. Δεν είναι σε μια ήσυχη γεωπολιτική γωνιά της Ευρώπης. Βρίσκεται ακριβώς εκεί, που οι διαρκείς γεωπολιτικές μεταβλητές, η αστάθεια, οι ανταγωνισμοί, οι απρόβλεπτες συγκρούσεις συναντιούνται. Για να επιβιώσει λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα.
Κι αυτό κάνουμε με την «Ατζέντα 2030». Η Ατζέντα υλοποιείται. Το πρόσφατα εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ Σχέδιο Δομής Δυνάμεων και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών, περιλαμβάνουν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της Πατρίδας για τα επόμενα 12, συν 8, 20 δηλαδή συνολικά χρόνια.
Δεν θυμάμαι όσο γνωρίζω την Πατρίδα μας να έχει κάνει εικοσαετή προγραμματισμό για οτιδήποτε. Και αυτό γίνεται με διαφάνεια. Κάθε πρόγραμμα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξελίσσεται μόνο μετά από ειδική συζήτηση στην υποεπιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής των Ελλήνων, τη διεύρυνση της οποίας θα ζητήσω με επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής, μόλις ανοίξει η Βουλή την επόμενη Δευτέρα. Και βέβαια όπως ο νομός επιτάσσει, μετά από ειδική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Γιατί θέλουμε να τονίσουμε ότι τα θέματα εξοπλισμών δεν αποτελούν ούτε κομματικό προνόμιο ούτε κομματικό Φέουδο. Αποτελούν τον χώρο κοινής προσέγγισης και κατανόησης όλων των κομμάτων, για να μην πω όλων των Ελλήνων.
Εστιάζουμε λοιπόν στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας, με την ενσωμάτωση συστημάτων αλλά κυρίως αντιλήψεων και κουλτούρας κατάλληλων για τον 21ο αιώνα. Από την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα συστήματα του Πυραυλικού Πυροβολικού, τα συστήματα anti-drone όπως ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», την αναβάθμιση του μαχητή με το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Και να εκφράσω στην καθεμία και στον καθένα την βαθιά κι ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη συμβολή, την τεράστια συμβολή στην προάσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Τη διασφάλιση της Κυριαρχίας της και των Κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο Άγιος Γεώργιος σκέποι το Στρατό, της Ελλάδας.”